Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako smanjiti zagađenje zemljišta: 4 načina da zaštitimo svoju okolinu

Neophodno je da smanjimo zagađenje zemljišta da se ne bismo suočili s velikim posledicama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zagađivači zemljišta mogu da budu čvrsti, tečni ili gasoviti. Oni pogoršavaju kvalitet i sadržaj minerala u tlu i ometaju biološki balans organizama u zemljištu.

Uzroci zagađenja zemljišta uključuju i povećanje urbanizacije, domaćeg otpada, industrijskog otpada i neprikladnih poljoprivrednih aktivnosti. 

Smanjenjem ili eliminisanjem otpada i njegovog izvora i zamenom netoksičnih opcija za opasne materije možemo da smanjimo zagađenje zemljišta:

Saznajte i 11 načina da se smanji zagađenje vode

1. Smanjenje hemijskog đubriva i pesticida

Biljke zahtevaju nutrijente u zemljištu poput azota, fosfora i kalcijuma za razvoj i rast, a budući da su one najčešće na udaru glodara, insekata i bakterija, farmeri koriste pesticide kako bi ih zaštitili. Korišćenje veštačkog đubriva i pesticida dovodi do drugih problema, jer sastojci koji se nalaze u veštačkom đubrivu mogu da ugroze okruženje i stvore zdravstveni rizik kad su preparati korišćeni duži vremenski period i u pogrešnim proporcijama. 

Kako bi sprečili ove posledice, farmeri treba da koriste kompostirano đubrivo i biođubrivo.

2. Tretiranje čvrstog otpada

Odlaganje čvrstog otpada poput kućnog smeća i industrijskih materijala na zemlju povećava nivo toksičnosti i opasnih materija u zemljištu. Otpad takođe menja hemijska i biološka svojstva zemljišta poput alkalnog nivoa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka