Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiju godišnje zagađuje 9 miliona plastičnih kesa

U proseku čovek godišnje iskoristi između 60 i 100 plastičnih kesa ne shvatajući koliko one zapravo zagađuju okolinu u kojoj živimo.

  Izvor: Foto: Profimedia

U Srbiji je potrebno raditi na podizanju svesti građana o katastrofalnom zagađenju koje donose plastične kese.

„Zvuči neverovatno, ali plastične kese koristimo svega nekoliko minuta, od prodavnice do kuće, a potrebno je nekoliko stotina godina da se svaka od njih razgradi“, izjavio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović povodom činjenice da se Srbija na godišnjem nivou zatrpa sa čak devet milionavrećica za jednokratnu upotrebu.

Prema njegovim rečima, svaki čovek godišnje iskoristi 60 do 100 kesa.

Radović napominje da je Srbija usvojila evropsku legislativu o subvencijama za biorazgradive kese kako bi se podstakli proizvođači da ih prave, ali da se subvencije zloupotrebljavaju.

„Sada je potrebno da te zakone sprovedemo do kraja, jer je čak i površna kontrola pokala da dolazi do zloupotrebe ovih subvencija“, kaže Radović.

Drugu stranu, dodaje, čine veliki lanci prodavnica u Srbiji, ali i male radnje u komšiluku koje nemaju zakonsku obavezu da daju biorazgradive kese.

„Pored građana moramo da informišemo i velike firme o značaju eko-kesa i motivišemo ih da ih upotrebljavaju. To je veoma teško bez sankcija ili ekonomske računice“, rekao je on.

Izvor: Blic

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka