Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li drveće može da smanji zagađenost vazduha?

U kojoj meri drveće može da utiče na zagađenost vazduha, kao i koje vrste drveća smanjuju, a koje povećavaju štetne materije u vazduhu, saznajte u nastavku.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija otkriva da je zagađen vazduh svake godine usko povezan sa tri miliona prevremenih smrtnih slučajeva što ga čini najvećim zdravstvenim rizikom u životnoj sredini.

Da li drveće može da nam pomogne? 

Dejv Novak, naučnik iz Šumske službe SAD-a je 30 godina proučavao njihov uticaj na životnu sredinu i došao do sledećih otkrića...

U proseku, u gradskim sredinama je zabeleženo poboljšanje od manje od jednog procenta zagađenja vazduha. Ovaj procenat svakako zavisi od zagađivača, a maksimum koji su pronašli je skok od 15 odsto. Ipak, čak i malo smanjenje može da ima pozitivan efekat po ljudsko zdravlje.

Novak je širom SAD-a sproveo istraživanje i otkrio da je drveće uklonilo 17,4 miliona tona zagađenja u vazduhu, kao da je drveće u državi Njujork sprečilo 850 smrti godišnje.

Koje vrste drveća smanjuju, a koje povećavaju zagađenost vazduha?

Evidentno je da mnoge vrste drveća pomažu u životnoj sredini. Isto kao što upijaju gasove tokom dana, iz njih i isparava voda, što redukuje temperature vazduha i menja ih što utiče na zagađenje vazduga. 

Neke vrste drveća bolja u smanjenju zagađenja vazduha od drugih.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka