Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još jedan dokaz klimatskih promena: Kapija pakla se sve više širi

Krater Batagajka može naučnicima da omogući da posmatraju više od 200.000 godina klimatskih promena u Sibiru.

  Izvor: Foto: Facebook/Good News Digest

Neki je zovu kapijom pakla, drugi portalom do podzemlja, naučnici je zovu kraterom. Ali svi se slažu da postaje sve veća i veća.

Krater Batagajka u istočnom Sibiru, koji je inače ogroman, sada se još više širi. Nedavna merenja, koja su sprovedena u februaru ove godine, otkrivaju da je krater dugačak 965 metara i dubok 85 metara, a očekuje se da će ovi brojevi konstantno rasti. 

Krater u Sibiru je nastao topljenjem permafrosta, zamrznutog zemljišta, a rezultat je nepravilni teren od nasipa i šupljina koji se zove termokarst

Nova studija koja je objavljena u časopisu Quaternary Research ukazuje na to kako krater može da dopusti naučnicima da posmatraju više od 200.000 godina klimatskih promena u Sibiru. Naučnici planiraju da sakupe sedimente i da analiziraju koliko se ovaj predeo menja kad se zagreva, a kako kad se hladi što bi moglo da nam pomogne da bolje razumemo današnje promene koje donose klimatske promene.

Satelitski snimci pokazuju da se krater godišnje širi 10 metara u proseku.

Topljenje je počelo 1960-ih godina, podstaknuto rapidnom sečom šuma, a kako je drveće koje je zaklanjalo zamrznuto zemljišto sklonjeno, sunce je počelo da ga zagreva izazivajući topljenje leda. Formiranje rupe se ubrzalo poslednjih godina kako se planeta konstantno zagreva.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka