Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestanak Londona i dela Azije: Kako bi svet izgledao kada bi se sav led otopio?

Naučnici prognoziraju da će za više od 5.000 godina nestati sav led na Zemlji što će uticati na povećanje nivoa mora za čak 66 metara. Kako će u tom slučaju izgledati kontinenti, koji će nestati,a koji će proći maltene bez posledica?

  Izvor: Foto: Profimedia

Šta bi se dogodilo kada bi se led na planeti otopio i stopio s morem? Nivo mora bi se podigao za 66 metara stvaranjem novih obala za naše kontinente i unutrašnja mora.

Postoji više od 5 miliona kubnih milja leda na Zemlji, a neki naučnici smatraju da će se sav otopiti za više od 5.000 godina. Ovim procesom smo na sigurnom putu da živimo na planeti bez leda s prosečnim temperaturama od 27 stepeni Celzijusovih umesto trenutnih 14, piše National Geographic.

Kako bi svaki kontinent izgledao bez leda, pročitajte u nastavku:

Severna Amerika 

Celokupna Atlantska obala bi nestala, zajedno sa Floridom i obalom duž koje se južni deo SAD-a susreće sa Meksičkim zalivom. San Francisko bi postao skup ostrva, a Centralna kalifornijska dolina veliko pristanište. Kalifornijski zaliv bi se proširio ka severu do San Dijega, koga ne bi bilo. 

Južna Amerika 

Basen reke Amazon na severu i basen reke Paragvaj na jugu bi postali uvala Atlantika, što bi dovelo do nestajanja Buenos Airesa, Urugvaja i većine Paragvaja. Planinski delovi bi preživeli zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom. 

Afrika 

U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usled ove katastrofe i podizanja nivoa svetskog mora, ali bi se podigla toplota Zemlje koja bi je učinila ne baš prijatnom za život. Egipat, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare naletom Sredozemnog mora. 

Evropa 

London? Uspomena! Venecija? Preplavljena Jadranskim morem. Kada bi se led otopio, nestale bi i Holandija i većina Danske. U međuvremenu, povećan nivo Sredozemnog mora bi takođe napunio i Crno more i Kaspijsko jezero. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka