Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zapadna Morava, jedna od najvećih i najzagađenijih srpskih reka

Koji su najveći izvori zagađenja vodenog sistema Zapadne Morave, kao i u kom delu je ova reka najzagađenija, saznajte u nastavku teksta.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Zapadna Morava je reka u centralnoj Srbiji (dugačka 308 km) koja zajedno sa Južnom Moravom čini Veliku Moravu. Nastaje u polju Tašti, istočno od Požege, od Golijske Moravice i Đetinje. 

Poput većine vodotokova u našoj zemlji, sliv Zapadne Morave je izložen zagađenjima organskog (otpadne materije podložne biološkoj razgradnji) i neorganskog (suspendovani nanos,ispiranje jalovine, hemikalije) porekla, a veoma često je prisutno kombinovano organsko i neorgansko zagađenje industrijskim ili komunalnim zagađenjima. Divlje deponije i otpadne komunalne vode su takođe sve češća pojava.

Spiranjem voda sa poljoprivrednog zemljišta gde se koriste velike količine veštačkih đubriva i pesticida u poljoprivredi, kao i ispuštanjem organskih materija sa stočnih farmi, pojaĉava se proces eutrofizacije (cvetanje vode) vodenih ekosistema.

Takođe veliki problem predstavlja i eksploatacija šljunka u priobalnom delu Zapadne Morave što utiče na degradaciju rečnog ekostistema.

Zapadna Morava je najzagađenija kod Čačka, Kraljeva, Trstenika i Kruševca, kao i posle ulivanja Rasine.

U donjem toku Skrapeža i Đetinje javlja se pojačani vid zagađenja usled izlivanja komunalnih, ali i industrijskih otpadnih voda.

Izvor: Naučni rad "Izvori zagađenja vodenog ekosistema na regionalnom nivou otpadom od auto industrije", dr Srećko Ćurčić, mr Sandra Milunović, Dragan Filipović

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka