Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromni podzemni led na Marsu je veći od Novog Meksika

Veliki nanos zakopanog leda na Marsu sadrži vode koliko i Gornje jezero (SAD) na Zemlji, otkrivaju rezultati nove studije.

  Izvor: Foto: Printscreen/Youtube

Sloj leda, koji obuhvata površinu veće od države Novi Meksiko, nalazi se na Marsu na srednjim severnim geografskim širinama i pokriven je samo sa 1 do 10 metara zemljišta. Stoga predstavlja ogroman mogući izvor za buduće astronaute koji će istraživati Crvenu planetu.

„Ova ledena masa je verovatno dostupnija od većine izvora vode na Marsu, zašo što se nalazi na relativno niskoj geografskoj širini i leži na ravnoj, glatkoj površini gde će sletanje svemirskog broda biti lakše nego u drugim regijama sa podzemnim ledom“, kaže Džek Holt sa Univerziteta u Teksasu, piše Space.

Istraživači, predvođeni Kesi Sturman sa Instituta za geofiziku sa Univerziteta u Teksasu, analizirali su zapažanja koja su napravljena u regiji Utopia Planitia kopanjem zemljišta pomoću radara SHARAD, a fokusirali su na ovo područje, jer je Utopia Planitia pokazivala depresiju tla poput pejzaža u kanadskom Arktičkom arhipelagau, koji leži na vrhu leda.

Saznajte iZašto je otkriće vode na Marsu jedno od najznačajnijih u istoriji?

Analizom podataka otkriven je talog leda između 39. i 49. stepena severne geografske širine. Debljina sloja se kreće između 80 i 170 metara i čini ga 50 do 85 procenta ledene vode. Ovo znači da je obim količine vode otprilike u rangu sa Gornjim jezerom, najvećim od Velikih jezera, koje sadrži 12.090 kubnih kilometara vode.

SHARAD je sposoban da napravi razliku između slojeva tečne i smrznute vode, a podaci indiciraju da je u ovom trenutku voda na Utopiji Planiti trenutno led. Ovo su loše vesti za sve koji se nadaju da će pronaći dokaz života na Marsu, jer se život ovde na Zemlji povezuje sa tečnom vodom.

„Led u predelu Utopia Planitia nije samo istraživanje resursa, već i jedan od najevidentnijih podataka o klimatskim promenama na Marsu“, kaže koautor studije Džoe Levi.

„Ne razumemo u potpuno zašto se led formirao u nekim predelima Marsa, ali ne i u drugim. Uzorci i korišćenje ovog leda u budućim misijama bi moglo da održi astronaute u životu, ali i da im pomogne da odgonetnu tajne ledenog doba na Marsu“, završava Levi svoje izlaganje.

Veliki nanos zakopanog leda na Marsu sadrži vode koliko i Gornje jezero (SAD) na Zemlji, otkrivaju rezultati nove studije.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka