Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavlja se gradnja tunela za sprovođenje vode u akumulaciju Zavoj

Radovi na tunelu su pre 12 godina prekinuti na zahtev ekologa i žitelja sela Temska koji su tvrdili da će time biti uništen kanjon Toplodolske reke, ali se sada projekat prevođenja viškova bujičnih voda Toplodolske reke u akumulaciju ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons/BokicaK

Pomenutom tunelu, dužine 5.5 kilometara - koji je dopola već iskopan - prethodiće takozvani tirolski zahvat koji će prikupljati bujične vode Toplodolske reke i sprovoditi ih u akumulaciju Zavoj, čime bi se povećala proizvodnja struje za gotovo 30 odsto. Ovaj projekat je u interesu EPS i Srbije, ali i HE „Pirot“ i jedinog grada na krajnjem jugoistoku zemlje.

Komadić raja nadomak Pirota: Zavojsko jezero, veličanstveni dragulj jugoistočne Srbije

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je istakao da je neophodan zajednički rad grada i HE "Pirot", kao i da će u narednom periodu biti izvršen detaljna izrada plana izvršenja pojedinih faza. Takođe je napomenuo da je neophodno da se razbiju predrasude da će tunel poremetiti vodosnabdeanje i uticati na ekologiju, istakao je ministar.

Direktor JP  Đerdap Radmilo Nikolić, pod čijim okriljem radi i hidrocentrala snage 80 megavata, ističe da se budućnost HE Pirot temelju upravo na dovođenju novih voda u akumulaciju.

Izvor: Novosti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka