Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaboravljeni ljudi Arktika: Neizvesna sudbina u jeku klimatskih promena

Na prvoj liniji odbrane planete od klimatskih promena stoje stanovnici Baroua, najsevernije zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukoliko oni budu primorani da se predaju, kakva sudbina čeka ostatak planete?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada čujete „Arktik“, pomislite – polarni medvedi.

Ljupki i ugroženi, oni su postali simbol borbe za očuvanje planete. Dok se morski led na severu ubrzano topi i prirodna staništa ovih životinja nestaju, ceo svet ima jasnu poruku – spasimo polarne medvede.

Malo je onih koji imaju jednako važnu poruku: da moramo spasti i lokalno stanovništvo na Arktiku.

Veštine plemenskih naroda: Najzanimljivije taktike u borbi za opstanak

Mnogi kao razlog za to vide činjenicu da se arktičke zajednice drže podalje od drugih društava. One su male, izolovane i nedovoljno zastupljene u javnosti. Veliki deo planete, zapravo, zna više o divljini Arktika nego o ljudima koji u njoj žive. Ipak, muškarci, žene i deca suočavaju se s istim problemima koje imaju njihove divlji, krzneni susedi.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

To je možda najočiglednije u Barouu, najsevernijoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se nalazi 1.600 kilometara od Severnog pola. Oko 4.500 stanovnika ovog gradića okruženo je sa svih strana ili okeanom ili tundrom, a u Barou se stiže isključivo avionom ili snoumobilom.

Upoznajte narod Duka, ljude koji žive s irvasima

Jedan od najvećih problema stanovnika ovog grada jesu depoi hemijskog zagađenja okovani ledom. To, zapravo, znači da se hemikalije poput polihlorovani bifenila oslobađaju i utiču na lokalne životinje. Među njima su i foke – plen kako polarnih medveda, tako i ljudi. Štaviše, jelovnik lokalnog stanovništva umnogome je baziran upravo na ovoj životinji jer bi im u suprotnom bilo izuzetno teško da dođu do neophodnih minerala i vitamina koje sadrži meso foke.

Ovi depoi decenijama nisu predstavljali problem. Ipak, s obzirom na to da temperature rastu, led se topi brže nego ikada ranije. U maju 2016. godine, dimenzije ledenih površina bile su najmanje u proteklih 38 godina.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka