Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastrašujući uticaj klimatskih promena: Kako se koral bori s visokim temperaturama? (VIDEO)

U borbi za opstanak uprkos neverovatno visokim temperaturama u morima i okeanima, koral izbacuje alge gubeći time energiju, hranu i boju, što na duže staze može da dovede do katastrofalnih posledica.

  Izvor: Foto: Printscreen/Youtube

Naučnici iz laboratorije Univerziteta tehnologije Kvinslend u Brizbejnu (Australija) napravili su neverovatan snimak koji prikazuje kako, usled visokih temperatura u morima, korali izbacuju svoje stalne stanovnike – alge.

Ovakvo ponašanje pomaže koralima privremeno da prežive toplije vode, ali duži vremenski periodi ovakvih uslova i konvulzije mogu da budu pogubni za korale i ekosisteme koji ih podržavaju, piše američko izdanje National Geographic-a.

Korali umiru u okeanskim grebenima širom sveta i postaju žrtve nenormalno tople vode koju su zagrejali El Ninjo i klimatske promene.

Saznajte i Kako se neke vrste prilagođavaju klimatskim promenama? 

Naučnici već dugo znaju da visoke temperature u okeanima pokreću biološku reakciju koju nazivamo bledilo. Naime, pod utiskom toplote korali izbacuju fotosintetizujuće alge koje žive u njima i obezbeđuju im hranu i na taj način gube boju, način prikupljanja energije i suočavaju se s potencijalnom glađu. 

Eksperiment

Istraživači su postavili vrstu korala Heliofungia actiniformis u vodene rezervoare koji simuliraju njihovo prirodno okruženje, a onda su uključili toplotu.

Snimak pokazuju kako korali izbacuju alge. Oni proširuju svoja tela na čak 340 procenata od svoje normalne veličine pre nego što se nasilno kontrahuju i izbace sitne organizme u periodu od 4 do 8 dana.

U ovom videu možete da pogledate morska stvorenja koja postaju svetlija i bleđa svakom konvulzijom.

Bledilo ima svoje benefite u kratkoročnom periodu.

Otkrijte i Zašto drveće ne može da nas sačuva od klimatskih promena?

„Brzo proterivanje koralnih algi tokom toplotnog stresa može da poveća šanse H.actiniformis za opstanak u nenormalno visokim temperaturama mora“, kaže Luke Notdurft, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

To je zato što tokom vremena toplota izaziva simbiotičke alge da postanu toksične, a proterivanje algi održava korale u životu. Međutim, ukoliko se voda ne ohladi dovoljno da dopusti novim algama da brzo prepozna koral, izbledeli greben će umreti.

Znaci stresa kod korala se već pojavljuju širom sveta. U aprilu, sveobuhvatna nova mapa otkrila je da 93 procenta australijskog Velikog koralnog grebena boluje od posledica izbeljivanja.

Pogledajte video:

U borbi za opstanak uprkos neverovatno visokim temperaturama u morima i okeanima, koral izbacuje alge gubeći time energiju, hranu i boju, što na duže staze može da dovede do katastrofalnih posledica.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka