Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 stvari koje treba da znate o nivou svetskog mora

Jeste li znali nivo svetskog mora raste mnogo brže nego u poslednjih 1.000 godina?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada naučnici upozoravaju na klimatske promene, često koriste nivo mora i okeana kako bi ilustrovali katastrofalne posledice naglog ispuštanja štetnih gasova.

Prema rezultatima četiri nove studije, koje su objavljenje u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, odgovori su zaista dramatični i zabrinjavajući budući da su istraživanja otkrila da je u poslednje 2.000 godina nivo svetskog mora porastao brže nego ikada ranije.

Čak i mala promene temperature utiče na porast nivo okeana

Možda ste pomislili da male promene u temperaturi neće napraviti veliku razliku, ali analiza globalnog nivoa vode u poslednjih 3.000 godina dokazuje upravo suprotno. Studija koja je uključivala globalnu bazu podataka o rekonstrukciji nivoa mora i okeana je pokazala da je porast nivoa mora u XX veku bio brži nego u prethodnih XVII vekova. 

Saznajte i Ima li vrstama koje žive u okeanu spasa od globalnog zagrevanja?

Naučnici su otkrili da globalno zagrevanje nije pomereno za 0,2 stepeni Celzijusa u XX veku, nivo mora bi porastao samo 2,45 cm umesto 14 centimetara. U budućnosti bi porast nivoa vode mogao da bude zaprepašćujući: neka predviđanja govore da bi nivo mora mogao da poraste od 50 do 131 centimetar, dok druga predviđanja ukazuju da će nivo vode porasti od 23 do 61 centimetar. 

Ove brojke su možda zaprepašćujuće, ali se poklapaju sa drugim naučnim zaključcima

Tekst koji je objavljen u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of Amerika" je otkrio slične zaključke kada je nivo svetskog mora u pitanju. Tim naučnika je predvideo porast između 28 do 131 centimetar koristeći kombinaciju nivoa mora u prošlosti i temperaturna merenja.

Ledeni pokrivači su osetljivi na nivo ugljen-dioksida

Još jedna studija, koja je objavljena u „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of Amerika“ pokazuje da je tokom srednjeg perioda u miocenu, kada je nivo ugljen-dioskida bio veoma sličan onom nivou, koji su naučnici predvideli u narednim godinama, led reagovao veoma dramatično na sitne promene u koncentraciji ugljen-dioksida.

Naučnici koriste nazive „veoma osetljivi“ i „ranjivi“ kako bi ukazali na reagovanje ledenog pokrivača na porast koncentracije ugljen dioksida. Oni upozoravaju da će određen porast nivoa ugljendioksida u budućnosti uticati na povlačenje ledenih pokrivača i porast nivoa mora.

Pogledajte i Kako čovečanstvo uništava okeane (VIDEO)

Naučnici su sve bolji u simuliranju nivoa ledenih pokrivača

Stručnjaci pokazuju veliki napred u simuliranju plime i oseke nivoa leda. Naučnici, koji su objavili rad u „Proceedings ff the National Academy of Sciences of the United States of Amerika" bili su u stanju da osmisle novi način da se oponaša led, model koji bi mogao da bude koristan u narednim projekcijama i predviđanjima.

Uticaj ljudi

Tekst koji je objavila Istraživačka fondacija „Climate Central“ otkriva da se nivo morskog mora menja zajedno sa globalnim temperaturama i da gotovo sigurno mogu da se povežu sa klimatskim promenama koje nastaju ljudskim faktorima. Oni su otkrili da nije bilo klimatskih promena, tri četvrtine poplava američkih obala se uopte ne bi ni dogodio.

Otkrijte i Koliko je procenata svetskih okeana zaista istraženo?

Mogu li ljudi da promene tok rastućeg talasa? Najverovatnije ne, jer neke studije otkrivaju da čak i kada bi se nivo ugljen-dioksida stabilizovao, nivo vode bi nastavio da raste. Imajući u vidu druge posledice čak i malih temperaturnih skokova i ugljen-dioksida, i dalje je vredno truda smanjiti emisije štetnih gasova.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka