Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se zaista dogodilo sa 150.000 adelijskih pingvina?

Prošlonedeljna vest o tome da je veliki broj pingvina nestao zbog ogromne sante leda ne mora nužno da znači da su svi oni uginuli, veruju pojedini stručnjaci. Gde su onda svi ti pingvini?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako piše LiveScience, još uvek nema dokaza da su ove ptice mrtve. Niko, zapravo, nije pronašao 150.000 uginulih i smrznutih pingvina. Naučnici smatraju da je objašnjenje daleko jednostavnije: kad „pecanje“ postane teško, pingvini prelaze na neko drugo mesto. Ne bi bilo prvi put da adelijski pingvini odluče da se presele – nešto slično se dogodilo i 2001. godine, kada su se pingvini s južnog dela Rosovog mora pridružili obližnjoj koloniji.

„To što je primećeno manje ptica ne znači da su one koje su tu ranije živele stradale“, ističe MIšel Laru, istraživač Univerziteta u Minesoti. „Moguće je i da su se preselille, što bi bilo logično ukoliko obližnje kolonije napreduju.“

Prosidba na pingvinski način:Jedan od najlepših rituala životinjskog carstva

Kud su otišli?

Nestali pingvini su živeli na rtu Denison u zalivu Komonvelt, na istoku Antarktika. Kako su proteklih dana preneli svi svetski mediji, ova kolonija živela je na obali, gde je lako dolazila do hrane, a nakon što je u zaiv doplutala ogromna santa leda, udaljenost vode od kolonije je iznosila čak 112 kilometara. Usled toga je, prema podacima Centra za istraživanje klimatskih promena Univerziteta „Nju Saut Vels“, kolonija od 160.000 adelijskih pingvina svedena na svega 10.000.

„MIslim da niko od nas nije očekivao ono što smo videli: tlo je bilo prepuno uginulih mladunaca i odbačenih jaja“, istakao je koautor studije koja je došla do ovog podatka Kris Turni.

Otkrijte:Kako su psi spasli australijske male pingvine od istrebljenja?

Međutim, Laruova ističe da se u kolonijama adelijskih pingvina oduvek mogu naći rasuta tela uginulih primeraka jer se tela ne raspadaju na suvoj i hladnoj klimi Antarktika. Istraživači su pronašli veliki broj mumificiranih pingvina i foka, starih čak i po nekoliko vekova.

„Ne znam šta se dogodilo ovih pticama, ali u to niko nije siguran“, dodaje Mišel Laru. „Činjenica da je toliko ptica nestalo s ovog mesta je veoma zanimljiva.“

Australijski naučnici ističu i da je moguće da su pingvini pronašli nova mesta na kojima ćete se u budućnosti gnezditi.

Pročitajte: Pingvin Jing Jing svake godine prelazi hiljade kilometara zbog jednog čoveka

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka