Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski stručnjaci nagrađeni za svoj „plavo-zeleni san“

Ovogodišnje priznanje za najbolji istraživačko-razvojni program koje dodeljuje britanski „Biznis grin“ dobilo je tim koji stoji iza projekta Blue Green Dream.

  Izvor: Foto: promo

Prestižna nagrada Bussiness Green Technology Award se svake godine dodeljuje najboljim i najinovativnijim dostignućima u oblasti biznisa zelenih tehnologija u Velikoj Britaniji. Ove godine, priznanje za najbolji istraživačko-razvojni program dobio je tim projekta Blue Green Dream (BGD), čiji je član i koordinator Centra za jugoistočnu Evropu Mikser organizacija.

Otkrijte:10 načina da se i vi borite protiv globalnog zagrevanja

Idejni tvorac, osnivač i koordinator projekta Blue Green Dream je profesor Čedo Maksimović s Univerziteta Imperijal koledž u Londonu (Odsek za građevinarstvo i životnu sredinu). Profesor Maksimović je u Londonu primio sa dr Anom Mijić, saradnicom na projektu i predavačem na Imperijal koledžu. Stručni tim Regionalnog BGD Centra za centralnu i jugoistočnu Evropu u Beogradu predvodi Ranko Božović, dipl. inž. mašinstva, čija je reputacija u domenu primene održivih izvora energije i integrisanom procesu projektovanja priznata u svetskim okvirima.

Software:PhotoScape Created: 2015:12:16 10:51:19
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: PROMO

Projekat Blue Green Dream razvio je inovativne metodologije urbanistićkog  planiranja novih i revitalizacije postojećih gradova, naselja i pojedinačnih objekata u kojima se ostvaruje jedinstvena interakcija sistema urbanih (PLAVIH) voda i urbanih hortikulturnih (ZELENIH) sistema sa ostalim infastrukturnim i eko sistemima u gradovima.

Pročitajte:I čuveno pustinjsko drvo ugroženo zbog klimatskih promena

Izvesni aspekti ovih rešenja su se u praksi koristili i ranije, ali kao odvojene kategorije u projektovanju i izgradnji, dok “Plavo-zeleni san” te dve zasebne oblasti ujedinjuje i dolazi do integralnih rešenja koja ublažavaju negativne uticaje klimatskih promena i ekstremnih vremenskih nepogoda, a koja su ekonomičnija za izgradnju i trajnu ekspolataciju.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: PROMO

Blue Green Dream rešenja predstavljaju značajnu inovaciju u svetskim razmerama za koju su autori dobili ovo prestižno priznanje. Ove metode prikazane su i na konferenciji u Beogradu u okviru Mikser festivala 2014, kada su domaćoj stručnoj javnosti i široj publici predočeni primeri efikasnog planiranja urbanih prostora u cilju povećanja otpornosti gradova na negativne efekte klimatskih promena, elementarnih nepogoda i antropogenih uticaja na prirodnu sredinu.

Klimatski paradoks: Globalno zagrevanje Evropi donosi niže temperature

To je jedan od prvih projekata u svetu koji je razvio konzistentno planiranje, analize, kvantifikacije i primene metodologije  interaktivnog sadejstva vodenih i biljnih resursa u urbanim sredinama. Osim u  Londonu, ove metode se već primenjuju i u Berlinu, Parizu, Roterdamu i Singapuru, a zahvaljujući saradnji Mikserom i ostalim domaćim stručnjacima koji su članovi Blue Green Dream tima, među gradovima koji su u planu za primenu BGD tehnologije, nalazi se i Beograd.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka