Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do 2050. godine, 99 odsto vrsta morskih ptica će jesti – plastiku?

Nedavno su objavljeni upozoravajući rezultati istraživanja o tome koliko plastike konzumiraju morske ptice, a prognoze za budućnost su zabrinjavajuće.

  Izvor: Foto: Profimedia

Već decenijama, stručnjaci apeluju da čovečanstvo nešto preduzme po pitanju zagađenosti okeana kako bismo očuvali biodiverzitet, ali još uvek nije primećen značajniji pomak u očuvanju planete i života na njoj. Najnoviji nalazi još jednom podsećaju moguće posledice koje nemar o Zemlji može imati na životinje.

Naime, kako je objavljeno u naučnom magazinu Proceedings of the National Academy of Science, Kris Vilkoks iz Organizacije za naučna i industrijska istraživanja „Komonvelt“ ističe da je ovo prvi put da su predviđanja o uticaju otpada od plastike ovako drastična.

Pročitajte:Plankton mami morske ptice i hladi planetu

„Rezultati su potresni“, rekao je on. „Svake godine više od 4,8 miliona tona plastike dospe do okeana, a tu spadaju: kese, baloni, plastični čepovi.“

Oni, nastavlja Vilkoks, nalaze put do okeana pomoću reka u urbanim sredinama, odvoda i deponija, a koncentracija dostiže čak 580.000 delova plastike po kilometru kvadratnom i taj broj ne prestaje da raste.

Tokom jednog istraživanja sprovedenog 1960. godine, plastika i njeni tragovi pronađeni su u pet procenata analiziranih morskih ptica, a do 2010. godine taj procenat se uvećao nekolko puta. Ptice se, naime, zbune i pojedu sjajan komad plastike, što dalje dovodi do poremećaja probave, mršavljenja i smrtnog ishoda.

Pogledajte:Najzagađeniji gradovi na svetu

Kako je Vilkoksov tim utvrdio, tokom proteklih 50 godina istraživanja uticaja nepravilno odlaganog otpada na morske ptice, plastika je pronađena u telima 80 od 135 vrsta koje su analizirane, a materijal koji je odvojen od tela morskih ptica činio je oko osam odsto njene ukupne težine!

Vilkoks smatra da na to najviše utiče otpad na južnim obalama Australije, južne Afrike i Južne Amerike. Prema predviđanjima ovog tima, do 2050. godine bi 99 odsto morskih ptica moglo da konzumira plastiku, što bi ugrozilo brojne vrste – osim ukoliko se nešto preduzme po pitanju pravilnog odlaganja otpada.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka