Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto lišće u jesen menja boje?

Zbog čega, kad nastupi jesen, priroda gubi nijanse zelene boje i lišće postaje žuto, crvenkasto, narandžasto...?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zeleno lišće je ove boje zbog hlorofila kog u doba najvećeg rasta biljke ima u velikim količinama u ćelijama lišća. Hlorofila u to vreme ima u tolikoj koncentraciji da on nadjačava dejstvo bilo kog drugog pigmenta, te zelena boja dominira listom.

Iz tog razloga, leti su grane prošarane različitim nijansama zelene.

Pročitajte: Da li biljke osećaju bol?

Međutim, hlorofil ima daleko važniju ulogu u životu jedne biljke: on iz sunčevih zraka uzima energiju i pravi „hranu“ za biljku – jednostavne šećere koje dobija iz vode i ugljen-dioksida.

Krajem leta, kada ima dnevne svetlosti i sunčanih sati, a tempreature su niže, kanali koji prenose tečnost u list i iz njega se postepeno zatvaraju, a unos vode i minerala je snižen. U to vreme, sve je manje i hlorofila.

Da li sobne biljke zaista prečišćavaju vazduh?

To je trenutak kada do izražaja dolaze ostali pigmenti, koji su i do tada bili prisutni u listu, ali u manjoj meri nego hlorofil.Tada sunčevu svetlost upijaju karotenoid, koji boji list u narandžasto, a u njemu i ksantofil, koji pruža žutu boju, kao i antocijanin, zahvaljujući kojem list postaje crven ili purpuran, a za koji stručnjaci ističu da ne postoji u listu cele godine, već se proizvodi tek s kraja leta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka