Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivolovci u Srbiji godišnje ubiju i do 170.000 zaštićenih ptica

Iako su određeni delovi Srbije evropski priznata značajna mesta za ptice, to nije dovoljno da zaustavi krivolovce.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Srbiji se godišnje ilegalno ubije između 125.000 i 170.000 ptica, ocenili su danas ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na osnovu javno dostupnih izveštaja i javnih pohvala krivolovaca na društvenim mrežama.

Da liptice zaista odbacuju mlade ukoliko ih dodirne čovek?

Kako se navodi u saopštenju Društava, reč je o strogo zaštićenim vrstama na koje je lov zabranjen, o pticama koje se love van sezone koja je za to propisana, kao i o količinama koje premašuju planske osnove, ali i koje se love na načine koji su zabranjeni.

Na osnovu izveštaja partnerstvo za zaštitu ptica Brdlajf internešnel (BirdLife International) krivolov na ptice u Srbiji najviše je zastupljen na lokacijama Labudovo okno, Bečejski ribnjak, ribnjaci "Ečka" i ribnjak "Vršački ritovi".

Labudovo okno je međunarodno značajno vodeno stanište (upisano na Ramsarsku listu), i deo Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, kao i međunarodnog ekološkog koridora Dunava. Bečejski i ečanski ribnjak su evropski prepoznata značajna područja za ptice, no to nije dovoljno da zaustavi krivolovce.

Pogledajte:Kako izgleda krađa u svetu ptica? (FOTO)

Osim prepelica, kojih kvirolovci godišnje ubiju između 50.000 i 60.000, među prvih deset najviše krivolovljenih vrsta u Srbiji najviše je divljih patki (tri vrste) i divljih guski (jedna vrsta).

To pokazuje da lovci ne žele da nauče da raspoznaju vrste koje je dozvoljeno loviti od onih koje nije, te da su već naviknuti na uobičajeni i nekažnjeni krivolov, navodi se i dodaje da je poražavajuća činjenica i da se u Srbiji događa masovno ubijanje ptica grabljivica od kojih najviše strada za poljoprivredu korisni orao mišar.

Prema izveštaju, krivolovci ubiju između 7.000 i 10.000 orlova mišara.

Srbija je trenutno najopasnija država u region za boravak ugroženih patki njorki, koje svake lovne sezone pre svega masovno krivolove na ribnjacima u Vojvodini, dodaje se u saopštenju.

Nebeska bitka: Orao protiv galebova

Ornitolozi apeluju da sezona lova na vodene ptice selice, koja je započela 1. septembra u Srbiji, bude jasna prilika da se taj pesimistički trend ispravi i nude pomoć nadležnima u borbi protiv krivolova.

Izveštaj je pokazao da se u oblasti Mediterana godišnje ilegalno ubije oko 25 milona ptica. Italija i Egipat su, prema izveštaju, najopasnije države za ptice selice, a za njima slede Sirija, Liban i Kipar. Najopasnije mesto na Mediteranu je područje Famagusta na Kipru, gde se gotovo 700.000 ptica ubije svake godine.

Zeba je na vrhu liste sa procenjenih 2,9 miliona ubijenih svake godine, iza koje sledi crnoglava grmuša (1,8 miliona), prepelica (1,6 miliona) i drozd pevač (1.200.000).

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka