Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plastika će se naći u 99 odsto morskih ptica do 2050. godine!

Opasnost od zagađenja plastikom ozbiljno preti zdravlju morskih ptica.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Studija, koju je predvodio Kris Vilkoks sa koautorom dr Denis Hardestijem i dr Erikom van Sebilom objavljena je u magazinu Nacionalne akademije nauke, PNAS, i nalaže da skoro 60 odsto morskih ptica u svojoj utrobi sadrži plastiku.

Na osnovu analiza objavljenih studija iz ranih 1960-ih, istraživači su otkrili da se plastika sve češće može naći u stomacima morskih ptica. Godine 1960., procenat plastike je bio manji od 5 odsto kod pojedinih vrsta ptica, a do 2010. godine je porastao na zabrinjavajućih 80 odsto. S obzirom na aktuelnu situaciju, istraživači predviđaju da će ovaj procenat porasti na 99 odsto do 2050. godine. Takođe tvrde da je skoro 90 odsto morskih ptica danas progutalo neki vid plastike.

Saznajte:Kako čovečanstvo uništava okeane (VIDEO)

Ptice često pomešaju jarko obojenu plastiku za hranu, ili ih progutaju slučajno, što kasnije dovodi do impakcije stomaka, gubljenja težine, a ponekad čak i smrti.

„Prvi put imamo precizno predviđanje kako plastika može uticati na morske vrste - a rezultati su zastrašujući. Ideja za istraživanje je proizišla iz terenskog rada, kada smo pronašli da se skoro 200 vrsta plastike nalazi u stomaku svake ptice“, objašnjava dr Vilkoks, viši istraživač u organizaciji CSIRO.

Istraživači su otkrili da će plastika imati najveći uticaj na živi svet u oblastima u kojima se najviše i okupljaju, Južnom okeanu, na obodima južnog dela obale Australije, Južnoj Africi i Južnoj Americi.

„Veoma smo zabrinuti za vrste kao što su pingvini ili džinovski albatrosi, koji žive u ovim oblastima“, objašnjava an Sebil.

Neverovatno:Sićušne ptice lete tri dana bez sletanja

Naučnici i dalje upozoravaju na alarmantni nivo zagađenosti i kažu da još uvek postoji šansa da se nešto uradi po tom pitanju, pre nego što bude kasno.

„Čak i jednostavne mere mogu napraviti razliku. Napor da se smanji plastčni otpad rezultirao bi u poboljšanje životne sredine čitave Evrope i merljive promene u procentu plastike u stomacima morskih ptica za manje od jedne decenije“, objašnjava dr Hardesti iz organizacije CSIRO.

Po svemu sudeći, morske ptice su u stvari savršen pokazatelj trenutnog stanja biosistema.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka