Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađenje vazduha: 6 država koje emituju najviše ugljen-dioksida

Kako prenosi Biznis Insajder, šest zemalja zajedno proizvede blizu 60 odsto globalne emisije ugljen-dioksida.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Ovaj portal je na osnovu podataka dobijenih od Svetske banke, istraživanja AP-a i Global Carbon Project-a, sastavio sledeću listu zagađivača:

Kina

Ova zemlja emituje dvostruko više štetnih gasova nego korisnih. Godine 2006. preuzela je prvo mesto od SAD-a kao najveći emiter ugljen-dioksida - čini oko 30 odsto globalne emisije. Vlada SAD-a procenjuje da će Kina udvostručiti svoju emisiju do 2040. godine i biti odgovorna za velike promene, a azijska država je 2010. godine priznala da problem postoji.

"Sada smo prvi u svetu po obimu emisije", izjavio je glavni kineski pregovarač na međunarodnim klimatskim pregovorima Sje Dženhua.

Oslanjajući se na fosilno gorivo za električnu energiju i proizvodnju čelika, Kina do nedavno nije bila spremna da postigne kompromis i postavi neke granice za korišćenje ugljen-dioksida.

Krajem 2014. godine, Peking i Vašington uspostavili su dogovor da Kina povećati upotrebu „zelenih“ gasova do 2030. godine i ograniči korišćenje uglja na najviše 62 odsto.

2013 - emisija CO2: 11 milijardi tona
2013 - stanovništvo: 1,63 milijardi

Da li znate:Zagađenje svake godine ubije 1,6 miliona stanovnika Kine

SAD

S druge strane, ova država nikada nije sklopila obavezujući sporazum da suzbije emisije štetnih gasova. Međutim, Sjedinjene Američke Države nastoje da smanje emisiju gasova za 17 odsto (od nivoa iz 2005. godine) do 2020. godine. Takođe, Bela kuća će, u dogovoru s Kinom, nastojati da ograniči emisiju CO2 do 2025. godine na 28 odsto.

2013 –emisija CO2: 5,8 milijardi tona
2013 – stanovništvo: 316 miliona

Zanimljivo:Maštovit vid protesta protiv zagađenja prirode

INDIJA

Sporazum SAD-ai Kine pravi pritisak na indijske vlasti. Međutim, Indija ima u planu da udvostruči proizvodnju uglja i da time snabde električnu mrežu, koja i dalje ima restrikcije.

Izazov je smanjiti gasove koji prave efekat staklene bašte dok stanovništvo i ekonomija rastu. Ipak, Indija se svojevoljno obavezala da smanji emisiju CO2 za 20-25 odsto do 2020. godine.

2013 – emisija CO2: 2,6 milijardi tona
2013 - stanovništvo: 1,2 milijarde

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka