Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja je razlika između vremena i klime?

NASA je odgovorila na jedno od najčešćih pitanja laika: da li nam, kad negde otputujemo i osećamo se loše, ne odgovara klima ili vreme.

  Izvor: Munje iznad Beograda Foto: Fonet

Termin "vreme" podrazumeva stanje u atmosferi u kraćem periodu, dok se termin "klima" odnosi na to kako se atmosfera "ponaša na duže staze".

Povezane vesti

Povezane vesti

Kada govorimo o klimatskim promenama, radi se o dugoročnim promenama, objašnjavaju Nasini stručnjaci. Recimo, mališani će danas neretko čuti od svojih baka i deka da su u školu išli probijajući se kroz sneg koji im je dosezao do struka. Iako je ova tvrdnja možda pomalo hiperbolična, neosporno je da je klima ranije bila takva da je snega bilo više, odnosno da se duže zadržavao na tlu. Deca širom sveta danas nemaju priliku da iskuse takve padavine.

Naravno, pored dugoročnih klimatskih promena, tu su i one kratkoročne, za koje su najbolji primeri periodčne pojave kao što su erupcije vulkana, El Ninjo itd.

Ali šta je onda vreme?

Kako ističe NASA, rečju "vreme" opisuje se način na koji se atmosfera "ponaša", čime se pre svega misli na efekte koje to "ponašanje" ima na život. Najveća razlika između klime i vremena jeste u tome što se termin "vreme" odnosi na izrazito kratkoročne promene u atmosferi – toliko kratke da se mere minutima i mesecima.

"Mnogi o vremenu misle kada govore o temperaturi, vlažnosti, padavinama, oblačnosti, svetlosti, vidljivosti, vetru, atmosferskom pritisku", objašnjeno je na Nasinom sajtu.

Vreme se, dakle, može menjati iz minuta u minut, iz sata u sat, iz dana u dan, iz godišnjeg doba u godišnje doba. S druge strane, klima je "vreme vremena i prostora".

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

NASA je odgovorila na jedno od najčešćih pitanja laika: da li nam, kad negde otputujemo i osećamo se loše, ne odgovara klima ili vreme.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka