Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako komarci hodaju po vodi?

Tamo gde je ustajala voda, tu su i komarci - te malene krvopije sleću na površinu vode i polažu svoja jajašca.

  Izvor: Foto: Profimedia

Međutim, istraživači su otkrili tajnu njihovog hodanja po vodi bez imalo napora. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, za tu sposobnost zaslužan je superfleksibilni nožni segment – kosti korena stopala.

Pogledajte i: Evo kako možete da napravite zamku za komarce

Noga komarca sastoji se od triju segmenata prekrivena sitnim, gotovo mikroskopskim, ljuskama koje se odbijaju od vode: butna kost šrtči iz trbuha i povezuje se s cevanicom koja se spaja na kostima korena stopala. Koreni stopala (tarsus) su vrlo dugi, tanki i fleksibilni, za razliku od butne kosti (femura) i cevanice, koji su kraći, prilično debeli i kruti. Tarsus je jedini segment koji zapravo dolazi u dodir s vodom. Valja pomenuti da su prethodni radovi na ovu temu uglavnom bili usmereni na istraživanje potpore koju vodena površina pruža celoj nozi, a ne njenim pojedinim segmentima.

Saznajte i: Slepi miš za sat vremena pojede 600 komaraca

Zato je tim naučnika predvođenih Đanlin Liom odlučio da ispita snagu koju pojedini segmenti nogu stvaraju u odnosu na površinu vode. Istraživanje su sproveli na vrsti komaraca  Culex pipiens pallens, pronađenoj u kineskim gradovima. Kako bi izmerili snagu koju proizvode fleksibilne kosti korena stopala, u nogu komaraca zabili su čeličnu iglu i podesili ugao i snagu između noge i površine vode, sve vreme posmatrajući proces mikroskopom i kamerom.

Rezultati su pokazali da komarci imaju sposobnost hodanja po vodi zahvaljujući kostima korena stopala koje su u snažnom horizontalnom kontaktu s površinom vode. Kada te, veoma fleksibilne, kosti dodirnu površinu, svih šest nogu počinje da stvara uzlaznu silu koja je 20 puta veća od njihove telesne težine. "Ovo otkriće ruši klasično gledište da više nogu komaraca efikasnije proizvodi silu. Umesto toga, smanjujući broj nogu koji je zapravo u dodiru s vodom, uticaj lepljive sile na insekte dramatično se smanjuje što im pomaže kod poletanja", navodi Li.

Pročitajte i: Nacisti proučavali komarce radi biološkog oružja

Kako strukturna sposobnost kostiju korena stopala uspeva da postigne tako veliku potpornu silu po jedinici dužine, međutim, za sada još uvek ostaje misterija.

Izvor: Znanost

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka