Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesu li klimatske promene uzrokovale rat u Siriji?

Suša koju su prouzrokovale klimatske promene možga su gurnule Siriju u građanski rat koji trenutno razara čitavu državu, navodi se u najnovijem istraživanju.

  Izvor: Foto: REUTERS/Hosam Katan

Studija je otkrila da su mnogi delovi Sirije bili pogođeni rekordnim sušnim periodima između 2006. i 2010. godine, što je možda pokrenulo pobunu protiv sirijskog režima 2011. godine. Suša, za koju naučnici kažu da se samo pogoršala zbog klimatskih promena, uništila je veći deo poljoprivrede na severu zemlje, što je poljoprivrednike nateralo da pređu u gradove.

Saznajte i: Sirijski gerilci napali Islamsku Državu

Porast urbanog stanovništva u kombinaciji sa siromaštvom, lošim upravljanjem državom i drugim faktorima izazvalo je nemir koji je doveo do građanskog rata, smatraju autori studije. Konflikt je od tada izrastao u kompleksan rat koji uključuje islamističke grupe poput Islamske Države i snaga drugih država, uključujući Sjedinjenih Američkih Država.

Pogledajte i: Turske snage pokušavaju da sačuvaju grobnicu Sulejman Šaha

Oko 200.000 ljudi je ubijeno do sada, a procenjeno je da je 9.000.000 Sirijaca izbeglo iz svojih domova od kada je počeo rat. Doktor Ričard Sidžer, klimatolog Lamon-Doerti opservatorije Univerziteta Kolumbija u Njujorku objašnjava: "Ne kažemo da je suša izazvala rat. Kažemo da je uz sve ostale faktore, pomogla da se prelije čaša i stvori otvoreni konflikt. Tako ozbiljna suša je većim delom uzrokovana trenutnim isušivanjem tog regiona koje čini sam čovek."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka