Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Australija se zagreva brže od ostatka sveta

Naučnici predviđaju da će se Australija zagrejati brže nego bilo koja druga zemlja na svetu. Zbog čega je tako?

  Izvor: Foto: Bureau of Meteorology

U izveštaju objavljenom 27. januara australijska Organizacija za naučno i industrijsko istraživanje (CSIRO) i Biro za meteorologiju, izračunali su da će se ova zemlja zagrejati za 5,1 stepen Celzijusa do 2090. godine ukoliko emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte ostane visoka.

Otkrijte i: Znamo li dovoljno o klimatskim promenama na Balkanu?

"Australija će se zagrejati brže od ostatka sveta", rekao je Kevin Henesi, glavni istraživač CSIRO-a.

Agencija za zaštitu životne sredine tvrdi da će se prosečne globalne temperature povećati za 1,1 do 6,4 stepena Celzijusa do 2100. godine, a Australiju stavlja u topliji deo spektra - daleko iznad cilja Ujedinjenih nacija da zadrže temperature od porasta većeg od 2 stepena Celzijusa.

Saznajte i: Kako su kontinenti dobili imena?

Grupe su koristile oko 40 svetskih klimatskih modela za izvođenje zaključka. One očekuju toplije prosečne temperature uz nekoliko hladnih perioda u godinama koje dolaze, kao i porast nivoa mora, obilne kiše i ekstremne požare u nekim regionima. Australijska temperatura je porasla za 0,9 stepena Celzijusa od 1910. godine i već utiče na regionalnu klimu menjanjem kišnih šablona i čineći jug ranjivijim na vatru.

Očaravajuća Australija: Kako je priroda izgledala 50.000 godina pre nego što su došli Evropljani

Viši stepen zagrevanja je delimično rezultat položaja Australije, koja je nedaleko od Južnog pola. Polarna područja se brže zagrevaju u odnosu na područja blizu ekvatora, uglavnom zbog gubitka morskog leda. Da bi australijska stopa zagrevanja bila niža, agencije procenjuju da bi bilo potrebno da zemlje širom sveta smanje emisiju štetnih gasova, a ne samo Australija.

Pogledajte i: Države čiji glavni gradovi nisu ujedno i najveći

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka