Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li topljenje najvećeg glečera na Antartiku izazvati značajan rast nivoa mora?

Najveći glečer na istoku Antarktika počeo je da se topi usled zagrevanja okeana, upozorili su danas australijski naučnici.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Za glečer Toten, koji ima dužinu od 120 kilometara i širinu od 30 kilometara, do sada se verovalo da je u zoni van domašaja toplih struja, gde je led stabilan i zaštićen od temperaturnih promena. Po povratku sa Antarktika, australijski istraživači su obelodanili da je voda oko glečera postala toplija i da bi glečer mogao da počne da se topi sa donje strane.

Pogledajte i: Moć klimatskih promena

"Na osnovu satelitskih podataka saznali smo da glečer gubi na masi, ali nismo znali zašto", izjavio je šef ekspedicije Stiv Rintul. On je naveo da je temperatura vode oko glečera za 1,5 stepeni viša nego u ostalim zonama Južnog pola koje su obišli ovog leta.

Saznajte i: Aktivan vulkan pronađen ispod ledenog pokrivača na Antarktiku

"Činjenica da tople struje mogu da dopru do glečera govori nam da je istočni deo Antarktika potencijalno izloženiji uticaju globalnog zagrevanja nego što smo mislili", rekao je Rintul. Glečer Toten se svakako neće istopiti preko noći i izazvati veliki porast nivoa mora - i do šest metara, napomenuo je australijski istraživač, ali je istakao važnost najnovijih podataka za sagledavanje posledica temperaturnih promena okeana na ledeni pokrivač.

Otkrijte i: Ogromna santa “otplovila” od Antarktika

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka