Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bangladeš: Nova energetska supersila u Aziji?

Nakon povoljne odluke Ujedinjenih nacija u vezi sa spornom pomorskom granicom sa Indijom, Bangladeš je naišao na energetsko bogatstvo. Da li će to privući investitore?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Zamislite da ste glavni energetski magnat koji prevrće kartu sveta kako bi našao sledeću svetsku supersilu prirodnog gasa. Gde biste investirali?

Iako je Bangladeš ubo džekpot tek u julu, nakon što je dobio prava na 20.000 kvadratnih kilometara vode bogate prirodnim gasom u sporu sa Indijom, koji su presudile Ujedinjene nacije, šanse su veoma male da vam je baš ova zemlja pala na pamet. Za većinu, Bangladeš je još uvek rizična investicija, naročito ako se uzmu u obzir političke tenzije, svepristuno siromaštvo i visoko subvencionisana ekonomija koja podriva rast i ograničava ulaganje u energetsku infrastrukturu. Daka i Čitagong, obavijeni nehigijenskim naseljima, su milenijumima daleko od klimatizovanih šoping centara Rijada, Dohe i Dubaija.

Ipak, nije sve tako crno: Nigerija, Čad i Venecuela su prošle dobro na tržištu nafte uprkos endemskom siromaštvu i nasilju; ali problemi Bangladeša bi mogli da objasne zašto investitori još uvek "ne grizu". Čak suprotno, australijski Santos se povukao iz jedinog naftnog polja nedaleko od obala Bangladeša prošle godine zbog slabe proizvodnje.

Možda je pravo vreme za klađenje. Sa novom teritorijom, rezerve prirodnog gasa Bangladeša su procenjene na 200 bilijardi kubnih stopa, što je najveća zaliha u Jugoistočnoj Aziji. PetroBangla, glavna energetska kompanija u Bangladešu će staviti na aukciju 18 novih blokova nafte i gasa do kraja godine. "Pretpostavljajući da Bangladeš može da izvuče sve, to će ga učiniti najvećim proizvođačem prirodnog gasa na svetu.", rekao je Nil Batija iz Senčuri fondacije.

To je veliko ali. Robin Mils iz Manaar enerdžija kaže da niko ne zna tačno šta se tamo nalazi. "Mi jednostavno ne znamo da li će 100 do 200 bilijardi kubnih stopa, ili uopšte išta, biti otkriveno u novom području." Rezerve gasa Bangladeša su verovatne, a ne dokazane, tako da je procena pola-pola, zasnovana na postojećim geološkim podacima.

Bangladešu je neophodan sveobuhvatni plan istraživanja i izvlačenja ove energije, ali vladi fale osnovna sposobnost bušenja u dubokim vodama, od profesionalnih okeanografa do zakona koji sprečavaju izlivanje. Bušenje takođe predstavlja rizik po okolinu: Kabinet sekretara je obećao da će primeniti nekoliko vladinih mera za sprečavanje prirodnih katastroga, ali će morati da iskoriste talentovane stručnjake za energiju kako bi sprečili curenje metana u zaliv. 

Kao da već nema dovoljno problema, Bangladešu preti još jedan. Uz strane investitore koji žele da se uključe u industriju gasa i prisustvo korupcije u svim ministarstvima Bangladeša, koji se kotira među najgorima po tom pitanju na listi Transperensi internešenala, veći deo energije i prihoda dobijenih presudom UN-a neće stići do najsiromašnijih građana. To znači da će nedostatak energije i dalje biti stvarnost, zahvaljujući korupciji u državnom sektoru, što može izazvati trajnu štetu.

Naftno bogatstvo Bangladeša je najbolja šansa da se spase siromaštva, stvarajući jednaku distribuciju bogatstva kako bi se stabilizovala vlada i država. Daka mora iskoristiti momenat.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka