Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lego okončao partnerstvo sa Šelom nakon kampanje Grinpisa

Proizvođač igračaka neće obnoviti trenutni multimilionski dogovor, kojim su Lego kockice koje predstavljaju benzinske stanice bile obeležene Šelovim logoom, nakon viralnog snimka zelenog pokreta protiv arktičkog bušenja.

  Izvor: Foto: Uffe Weng/Greenpeace

Lego neće obnoviti svoj marketinški ugovor sa Šelom nakon konstantnog pritiska od strane Grinpisa da se okonča partnerstvo koje datira još iz 1960-ih.

Ekološka grupa, protestujući zbog planova naftnog giganta da vrši bušenja na Arktiku, postavila je najvećeg proizvođača igračaka na svetu kao metu svog video-snimka koji je privukao gotovo 6 miliona pregleda na Jutjubu. Na sniku se nalazi prikaz netaknutog Arktika, sagrađenog od 120 kilograma Lego kockica, prekrivenog naftom.

U početku, Lego se opirao Grinpisu, tvrdeći da su trebali da se bave direktno Šelom, ali je popustio u četvrtak. Jorgen Vig Knudstorp, šef egzekutive kompanije, rekao je da će Lego ispoštovati postojeći dogovor sa Šelom, koji je postignut 2011. godine, ali "kako stvari trenutno stoje nećemo obnoviti ugovor sa Šelom kada se ovaj ugovor okonča".

Setovi benzinskih pumpa Legoa se trenutno prodaju u 26 zemalja, prema dogovoru koji vredi oko 68 miliona britanskih funti. Lego je ranije tvrdio da dogovor ima pozitivan uticaj na svet, jer utiče na inspirisanje dece putem igračaka.

Aktivisti Grinpisa su takođe ciljali Legolend u Vindzoru, kada su se obukli kao Lego figure, dok je video kampanja pod nazivom "Nije sve sjajno", privukla 5,9 miliona pregleda.

Džon Soven, izvršni direktor Grinpisa Velike Britanije, rekao je da je odgovor publike na kampanju bio izuzetan u smislu obima i kreativnosti. "Kampanja jeste dotakla suštinu partnerstva između dve kompanije za koju su ljudi smatrali da je neprimereno - da proizvođač igrčaka bude partner naftnoj kompaniji - što je znak promena koje se dešavaju u stavu javnosti prema naftnim kompanijama.", rekao je Soven.

On je dodao da se nadao da će potez Legoa podstaći druge organizacije koje rade sa Šelom, poput Naučnog muzeja Londona, gde Šel sponzoriše izložbu o klimatskim promenama, da dvaput razmisle o svom partnerstvu.

"Očigledno je da Šel pokušava da se prišlepa uz kredibilitet drugih brendova. To je dobra PR strategija ukoliko vam prođe. Međutim, kao što smo pokazali, ukoliko vam ne uspe, ta društvena dozvola je oduzeta. To im čini mnogo štete.", rekao je Soven.

Generalni direktor Lego Grupe, Knudstrop izjavio je u saopštenju u četvrtak: "Kampanja Grinpisa koristila je Lego brend da napadne Šel. Kao što smo ranije izjavili, mi snažno verujemo da je Grinpis trebalo da se obrati direktno Šelu. Lego brend i svi koji uživaju u kreativnoj igri nisu smeli da budu deo spora između Grinpisa i Šela."

"Naše interesne grupe imaju velika očekivanja od načina na koji radimo. Kao i mi. Ne slažemo se sa taktikom koju je koristio Grinpis, što je moglo da dovede do nesporazuma među našim interesnim grupama oko toga kako mi radimo i želimo da obezbedimo da naša pažnja ne skrene sa naših obaveza obezbeđivanja kreativnih i inspirišućih igračkih iskustava."

Portparol Šela rekao je da je kompanija uživala u uspešnom i produktivnom odnosu sa Legom. U vezi sa kampanjom Grinpisa, rekao je: "Mi poštujemo pravo pojedinaca i organizacija da se uključe u slobodno i iskreno deljenje pogleda vezanih za rastuću potrebu sveta za energijom. Prepoznajući pravo pojedinaca da izraze svoje mišljenje, samo tražimo da to čine na način koji je legalan i koji ne ugrožava bezbednost njih samih ili bezbednost drugih."

U januaru, Šel je osložio svoje planove da vrši bušenja na Arktiku za vreme leta, zboh loših uslova tržišta i unutrašnjih propusta. Međutim u avgustu je kompanija dostavila novi plan o bušenju na pučini vlastima Sjedinjenih Država koji bi mogao da prokrči put kompaniji da istraži arktičku naftu 2015. godine, nedaleko od obale severozapadne Aljaske.

Mark Borkovski, savetnik za brendiranje i osnivač PR kompanije Borkovski.do, rekao je da je ko-promocija sa Legom mogla imati "veliku vrednost" za Šel. "Deca imaju veoma iskreno i izraženo viđenje stvari poput Zemlje i životinja. Pitam se zašto bi Lego sa tako jakim brendom i takvom dominacijom želeo da 'spava' sa Šelom.", rekao je Borkovski.

"Grinpis je uradio izvanredan posao kako bi izvršio pritisak. To je poziv za buđenje drugim energetskim kompanijama, da treba da prepoznaju da ne mogu da lobiraju mlađu generaciju koja će naslediti Zemlju. Njihove spin mašine moraju da odgovore na to."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka