Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako ljudi utiču na evoluciju ptica

Ptice u Nebraski evoluiraju ka sve kraćim krilima, što im omogućuje brzo uzletanje i pomaže da izbegnu smrt koja vreba na autoputevima...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Osamdeset miliona ptica u Sjedinjenim Državama pogine na autoputevima svake godine. Posebno ugrožena vrsta je Američka lasta (Petrochelidon pyrrhonota) koja se gnezdi pod nadvožnjacima.

Čarls Braun, istraživač sa Univerziteta u Tulsi, u američkoj državi Oklahomi, već trideset godina sa autoputa skuplja ostatke poginulih lasta. U ovom istraživanju on je zapazio da se od osamdesetih godina na dalje broj nastradalih ptica na putevima konstantno smanjuje, iako je na putevima sve više kola a pod nadvožnjacima sve više gnezda lasta.

Ptice čije ostatke Braun nalazi na autoputu imaju značajno duža krila nego populacija lasta koja preživljava, ali kada se pogledaju statistički podaci u proteklih trideset godina pojavljuje se jasan trend ka smanjenju dužine krila.

Ovaj nalaz ima smisla: ptice kraćih krila imaju bolju sposobnost brzog vertikalnog uzletanja i veću mogućnost manevrisanja kako bi izbegle sudar sa kolima.

Iako sve činjenice ukazuju na to da ovde imamo klasičan slučaj prirodne selekcije u korist kraćih krila, Braun ističe da sposobnost izbegavanja sudara sa kolima možda nije jedini faktor koji je na nju uticao. Posle posebno hladnog maja 1996. godine, zbog gladi se populacija ove vrste gotovo prepolovila. Moglo bi biti da je upravo ovom prilikom drastično smanjena dužina krila jer su ptice kraćih krila bile veštije u hvatanju insekata u letu.

Ukoliko su glavni uticaj na dužinu krila Američke laste ipak imali česti sudari sa kolima, pred sobom imamo jedan od najnovijih slučajeva ljudskog uticaja na evoluciju. Neki od prethodnih uključuju prerano sazrevanje riba zbog komercijalnog ribarstva, kao i spajanje dve vrste populacija Darvinovih zeba sa Galapagosa u jednu usled veštačke dostupnosti hrane.

Izvor: National Geographic

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka