Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U budućnosti sve češći razorni uragani

Globalni porast temperatura mogao bi dovesti do sve češćih pojava razornih uragana...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uragani koji nastaju nad Atlantskim okeanom će postajati sve češći i jači kako globalne temperature počinju da rastu – pokazuje novo istraživanje.

Koristeći modele uslova u kojima se formiraju uragani, grupa internacionalnih naučnika došla je do zaključka da na svaki prosečni porast Zemljine temperature od 1,8 stepeni Celzijusa, broj uragana nad Atlantikom koji su podjednako jaki kao uragan Katrina ili jači će se uvećati dva do sedam puta.

Snaga uragana je direktno vezana za toplotu vode na mestu formiranja oluje. Pojačano isparavanje usled zagrevanja dovodi do akumulacije velikih količina vodene pare nad okeanom i na taj način dodaje „gorivo“ uraganu. Kako prilazi obali, uragan postaje sve jači i jači.

Uragan Katrina se smatra merilom destruktivnosti oluje jer je avgusta 2005. godine dvadeset i četiri časa održao jačinu Kategorije 5, što je maksimalna ocena snage uragana. Izgubio je na intenzitetu prilikom prelaska preko Floride ali je zato dobio destruktivnu snagu tačno pre nego što će doći do Nju Orleansa, odnevši živote 200 ljudi i izazvavši 80 milijardi dolara štete.

Ovo istraživanje ukazuje na postepeni porast učestalosti događaja poput Katrine. Globalno zagrevanje koje je doneo 20. vek je dupliralo broj ovakvih razornih oluja u odnosu na prošlost. Nastavak trenda zagrevanja planete u 21. veku mogao bi povećati incidencu ovakvih oluja za 700 odsto, donoseći obalama Atlantskog okeana nekoliko uragana Kategorije 5 svake godine.

Globalne temperature postepeno rastu, čineći poslednju deceniju najtoplijom u istoriji merenja. Početkom ove godine naučnici su upozorili da su tokom prethodnog veka temperature na Zemlji porasle brže nego u bilo kom periodu još od poslednjeg ledenog doba pre 11.300 godina. Naučnici su složni po pitanju uzroka ovih promena, ukazujući na porast emisije gasova poput ugljen-dioksida i metana, koji dovode do efekta staklene bašte.

Karakteristike prethodnih uragana se uklapaju sa zaključkom ovog istraživanja da porast temperature dovodi do destruktivnijih oluja. Prema podacima američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja, iako se učestalost pojave uragana nije značajno menjala, procenat jakih oluja je drastično veći u posledjih par decenija.

Izvor: National Geographic

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka