Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakav je vaš ekološki otisak?

Novi ekološki projekat nastoji da skrene pažnju na svakodnevne postupke pojedinca kojima se ugrožava naša životna sredina…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svakodnevnim ponašanjem – kada su u pitanju stanovanje, način transporta, prehrambene i potrošačke navike, stvaranje i odlaganje otpada, kod kuće ili na poslu - svako od nas proizvodi štetne gasove kao što su ugljen dioksid, azot, freon i drugi, koji su uzročnici klimatskih promena. Proizvodnju štetnih materija najčešće činimo iz navike, nesvesni i bez puno razmišljanja, ugrožavajući time svoje okruženje i životnu sredinu.

„Ekološki otisak“ je termin koji se već  koristi u terminologiji ekoloških pokreta i podrazumeva pojedinačnu potrošnju zemaljskih resursa u odnosu na raspoloživi potencijal.

Udruženje  „Odgovornost“ uz pomoć gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, uz podršku Centra za promociju nauke i Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura,  pokrenulo je projekat „Trag“ čija je namera da utiče na promene potrošačkih navika i obrazaca ponašanja. Rezultat toga trebalo bi da bude smanjenje količine štetnih goriva i pružanje šanse za očuvanje klimatskih uslova za buduće naraštaje. Projekat je namenjen pre svega mladima u višim razredima osnovnih škola kao i opštoj javnosti i kreatorima politika.

Na sajtu organizacije se nalazi kviz kalkulator kojim se može izračunati ekološki otisak svakog pojedinca. Takođe, moguće je saznati šta sve, kako i koliko, utiče na zagađenje, kao i način na koji se ono može sprečiti, odnosno smanjiti.

Na sajtu je otvoreno i takmičenje, namenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola. Takmičenje traje do 23. novembra i podrazumeva ispunjenje kvalifikacionog zadatka na osnovu testa znanja.

Potražite više informacija na sajtu www.trag.rs.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka