Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plava iguana za dlaku izbegla istrebljenje

Ova vrsta sada je „samo“ ugrožena, ali je barem osigurano da neće potpuno nestati…

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Pre desetak godina, plava iguana sa Velikog Kajmana bila je na rubu istrebljenja, sa svega 10 do 25 jedinki preostalih u divljini. Ali ovaj reptil je uspeo da se oporavi i nije više na listi kritično ugroženih vrsta.

Plava iguana koja se jedino može sresti na karipskom ostrvu Veliki Kajman, sada ima populaciju koja broji oko 750 jedinki, zahvaljujući programu oporavka. Zbog toga je Internacionalna unija za očuvanje prirode (IUCN) revidirala svoju listu i prebacila iguane sa spiska kritično ugroženih, na spisak ugroženih vrsta.

Dalji napredak je verovatno nešto čemu se ne možemo nadati kada je u pitanju ovaj reptil, kaže Fred Barton, direktor programa očuvanja.

„Ljudski uticaj na Velikom Kajmanu je sada toliko obiman, da jednostavno nema uslova da ove iguane  povrate svoju populaciju koju su nekada činile desetine hiljada jedinki“, objašnjava Barton. „Ipak, sigurni smo da ćemo stići do održivog cilja da sačuvamo najmanje 1.000 životinja u divljini.“

Plava iguana je najveća autohtona vrsta na Velikom Kajmanu. Ovaj reptil često može da dostigne i više od 1.5 metra dužine, a bude težak i do 11 kilograma. Iguane su nekada živele duž najvećeg dela ostrvskog priobalja, kao i u unutrašnjem žbunastom području, dok njihov prirodni habitat nije uništen.

Program oporavka koji se sprovodi podrazumeva očuvanje staništa, istraživanja, praćenje i puštanje u divljinu iguana koje su odrastale u zatočeništvu.

Izvor:LiveScience

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka