Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izgleda decenijsko uništavanje Amazonije u nekoliko minuta

Satelitski snimci prikupljani tokom prethodnih 40 godina i spojeni u jedan video otkrivaju kako smo uticali na promene u Zemljinom pejzažu…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kompanije Landsat i Google Earth Engine kreirale su nešto možda najpribližnije vremenskoj mašini. Satelitske slike Zemljine površine napravljene tokom prethodnih 40 godina, organizovane su, spojene i editovane u neverovatan video. Sada, po privi put, možemo na jednostavan način da vidimo rezultat decenija ljudske aktivnosti i posledice koje je to ostavilo na eskosistem.

U proteklih 40 godina, Landsatovi sateliti pravili su fotografije pejzaža koji se neprestano menja, pokrivajući istu oblast na svakih 16 dana. Program je započet 1972. godine kao zajednički poduhvat Nase i US Geological Survey sa ciljem prikupljanja informacija koje nam možda, posmatranjem samo sa Zemlje, promiču.

Sada je Google’s Earth Engine sastavio milijarde prikupljenih fotografija, a one će biti oslobođene autorskih prava. Cilj je da se naučnicima, vladama država i nezavisnim istraživačima omogući da iskoriste ove podatke i možda pomognu rešavanju problema poput smanjenja pošumljenih površina na Zemlji, procene nivoa ugljen dioksida u atmosferi i mapiranja neistraženih područja.

Nekoliko videa koji prikazuju promene tokom vremena su već objavljeni, a među njima su najzanimljiviji oni koji prikazuju urbanu eksploziju Las Vegasa, uništavanje Amazonije i isušivanje Aralskog jezera.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka