Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arktik je sve zeleniji!

Zagrevanje koje se već godinama beleži na Arktiku uzrokovalo je lokalne promene u vegetaciji, otkriva novo istraživanje biologa sa univerziteta Geteborg u Švedskoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rezultati pokazuju da je većina biljaka na Arktiku viša rastom, a razmere ogoljenih površina su smanjene. Osim toga, zapažena je značajno veća prisutnost zimzelenog žbunja.

„Promene u vegetaciji koje smo uočili na različitim lokacijama, povezujemo sa povećanjem prosečne temperature“, objašnjava istraživač i biolog Robert Bjokr sa univerziteta Geteborg.

Upoređivanja pokazuju da se dominantnost kopnenih vaskularnih vrsta biljaka povećava kako temperatura raste. Stepen promene zavisi od klimatske zone, vlažnosti zemljišta  i prisustva permafrosta.

Istraživači koji rade u Internacionalnom Tundra Eksperimentu (ITEX) prikupljali su podatke tokom 30 godine. Analizirajući promene u vegetaciji u 158 biljnih zajednica na 46 lokacija širom Arktika između 1980. i 2010. godine, uspeli su da utvrde opšti trend promena.

„Uspeli smo da dokažemo da se vegetacija menja po utvrđenom scenariju, kao rezultat lokalnog zagrevanja i to se potvrđuje u tundrama širom sveta“, kaže Bjork.

Izvor: spacedaily.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka