Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutra počinje 14. Evropska noć istraživača pod sloganom 'Svetlost nauke' - Najveća naučna žurka u zemlji

Ovogodišnja Evropska noć istraživača biće održana 29. i 30. septembra od 16 do 22 sata pod sloganom "Svetlost nauke".

 ENI 2023 vizual (2).jpg Izvor: Promo

Istraživači u 24 grada širom Srbije pripremili su na stotine besplatnih programa kojima će malim i velikim znatiželjnicima pokazati uzbudljivu stranu nauke i inspirisati ih da zakorače u magičan svet novih saznanja. Program u svim gradovima održava se u petak, 29. septembra, dok će Beograđani imati i bonus dan u subotu, 30. septembra.

PROGRAM U BEOGRADU

Noć istraživača svečano će biti otvorena u beogradskom Muzeju nauke i tehnike 29. septembra u 16 sati. Tamo će biti organizovan pravi naučni bazar sa postavkama kao što su naučna vrteška, druženje sa mikroskopskim svetom i ljutim papričicama, predstavljanje grafena, najčvršćeg poznatog materijala na svetu i elektriciteta, tihog heroja modernog doba.

Tradicionalni lov na blago počinje na platou ispred Narodnog muzeja sa stanicama kod SANU, Biblioteke Grada Beograda, Zavoda za intelektualnu svojinu i ciljem na Fakultetu za fizičku hemiju.

 Beograd FOTO Tanja Drobnjak (1).jpg Izvor: Tanja Drobnjak

Na Studentskom trgu biće izuzetno dinamično. Na platou ispred Prirodno-matematičkog fakulteta moći ćete da otkrijete kakva je veza između vitezova i algi, kako biljke pevaju, kako su se modirali u Starom Rimu, koje alatke je koristio pećinski umetnik, da li bi naše bake bile spremne za susret sa veštačkom inteligencijom, da li je moguće vratiti "otpisane" lešinare na naše prostore i pobeći iz sobe za bekstvo dok vas vrebaju grabljivice? Fakultet za fizičku hemiju prirediće posetiocima Otvorenu laboratoriju, predstavljanje Robotske sekcije OŠ "Despot Stefan Lazarević" i pravljenja ljigavca.

 Beograd FOTO Tanja Drobnjak (2).jpg Izvor: Tanja Drobnjak

Par stotina metara dalje, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke saznaćete kako radi vaš mozak, a u Logischool u Ulici 27. marta moći ćete da prisustvujete radionici programiranja. U TC BIG naučnici će demonstrirati jelovnik divljih mačaka, tačnost izreke "Snalaziti se kao žaba u vodi", objasniti razliku stambenih jedinica pčela, osa i stršljena i naučiti vas da sastavite DNK model koji ćete poneti sa sobom.

 Beograd FOTO Tanja Drobnjak (4).jpg Izvor: Tanja Drobnjak

Naučna avantura se u Beogradu nastavlja i u subotu, 30. 9, u TC Ušće, na Studentskom trgu i u Luki Beograd.

 Beograd FOTO Noć istraživača - Promo.jpg Izvor: Promo

PROGRAM U OSTALIM GRADOVIMA

Novosadski program održavaće se u Naučnom klubu u Kulturnoj stanici Svilara i u prostorijama škole Logiscool. Eliksir besmrtnosti, Slikanje hemijom, Fizika senke, Tajna u Mona Lizinom oku, Balerina iz laboratorije, Putevi vetra i Koji je tvoj algoRITAM neki su od naslova iz bogatog programa ovog grada.

 Novi Sad FOTO Noć istraživača - Promo (1).jpg Izvor: Promo

Naučnici u Nišu obeležiće 80 godina od smrti Nikole Tesle, proučavati optičke iluzije, dočarati kakav je osećaj hodanja po vodi i otkriti koja fizika se krije iza pirueta umetničkih klizača. Program će se odvijati u Narodnom muzeju - Spomen sobi Branka Miljkovića i Stevana Sremca, Narodnoj biblioteci, Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla", Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje i Delta Planetu.

Inđija će naučne aktivnosti održati u Ulici Vojvode Stepe. Posetiocima će ponuditi ulazak u fantastičan svet gljiiva, uočavanje razlike između onoga što volimo i onoga šta bi trebalo da jedemo, naučiće ih kako da naprave svog mutanta i kako funkcioniše oko.

Putovanje u svet minerala, zakoni prirodnih nauka na kojima se zasnivaju moći superjunaka i tajne forenzičkog zanimanja samo su neke od tema u Jagodini gde je domaćin Internacionalna škola "Crnjanski".

Program u Kruševcu spojiće botaniku i QR kodove, likovno stvaralaštvo i ples sa matematikom, slagalice i istorijske događaje, emocionalnu inteligenciju i strahove. Na platou ispred Pionirskog parka biće postavljeni teleskopi za posmatranje Jupitera, Saturna i Meseca. Naučne lokacije nalaze se u Beloj sali Kulturnog centra, Naučnom centru i na Trgu glumaca.

 Zaječar FOTO Noć istraživača - Promo (2).jpg Izvor: Promo

Zaječar je ove godine prednost dao gejmingu i drugim vrstama igara inspirisanim STEM disciplinama (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). U svakoj od učionica Gimnazije Zaječar biće drugačija postavka, a širom grada biće organizovana potraga za blagom.

 Kragujevac FOTO Noć istraživača - Promo.jpg Izvor: Promo

U Kragujevcu posetioce u tržnom centru BIG fešn očekuju virtuelne šetnje kroz kulturno-istorijske i turističke lokalitete Kragujevca i postavke koje će posetiocima približiti sav raskoš i lepotu narodnih nošnji, nakita i drugih folklornih elemenata.

U Dvorištu Kulturnog centra Šapčani će naučiti metode čitanja neverbalne komunikacije i prepoznavanja nivoa PM u vazduhu, a na Gradskom trgu biće im objašnjeno kako nastaju vulkani, kako se prave unikatne slike pomoću ebru tehnike i šta je hemijski semafor.

Na radionicama u Centru za stručno usavršavanje u Kikindi posetioci će upoznati Leonarda da Vinčija kao univerzalnog genija koji je umeo da predvidi budućnost, uz ulaznicu u vidu hartije za reciklažu oslikavaće ludaje na vazdušnom balonu, dok će u Dvorištu Narodnog muzeja mnogo toga naučiti o čudesnoj dugi.

Tačka susreta ove godine u Pirotu je plato ispred Doma kulture. Radoznalci će zatvorenih očiju testirati svoja čula ukusa, mirisa, sluha i dodira, pronaći spojnicu od krivog tornja u Pizi do Galileja i prošetati virtuelno-umetničkom turom. Naučnici su rešili da ponude i konkretna rešenja za veoma aktuelne probleme poput inflacije, recesije i nepoverenja u novac, razvijanjem svesti o štednji.

Nikako ne propustite otvaranje Noći istraživača na Gradskom trgu u Leskovcu, kada će balerina izvesti eksperiment s atraktivnim hemijskim reakcijama! Pomoć malih arheologa biće preko potrebna u sprečavanju lopova od krađe artefakata sa novootkrivenog nalazišta, a doborovljci svih uzrasta biće pozvani da testiraju krvni pritisak i puls pri konzumiranju različitih muzičkih i video sadržaja.

 Ranovac FOTO Noć istraživača - Promo.jpg Izvor: Promo

Naučnici iz Ranovca pokazaće na Gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi kako se prave eterična ulja i kroje šeširi po uzoru na Koko Šanel, pripremili su ples s robotom a organizovali su i izložbu mekušaca i oblaka, te napravili repliku Meseca na kojoj možete ostaviti svoj otisak.

Čačak će sa čarima nauke upoznavati posetioce na Obali Zapadne Morave, Gradskom trgu, Gradskoj biblioteci i Laboratoriji za elektroniku FTN Čačak, domaćin Evropske noći istraživača u Despotovcu biće OŠ "Despot Stefan Visoki", u Novoj Varoši Srednja škola, u Priboju Gimnazija, u Prijepolju OŠ "Boško Buha", Trstenik dočekuje male istraživače na Platou ispred opštine, a Negotin ih vodi u Globalnu edukativnu avanturu.

Evropska noć istraživača dešava se istoga dana u preko 300 gradova širom Evrope. Organizovana je uz podršku Evropske unije sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, a u Srbiji se realizuje kroz dva pomenuta projekta: ReFocus Art i SciencesCool.

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move - from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja "Siniša Stanković" - Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekti su finansirani iz programa "HORIZON EUROPE", najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma "Marija Sklodovska-Kiri".

Više informacija o sadržajima, lokacijama i satnici 14. Evropske noći istraživača možete naći na zvaničnom sajtu: nocistrazivaca.rs.

Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka