Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kafa kao univerzalni jezik koji prevazilazi sve barijere

Svaka država ima svoja posebna obeležja i tradicije koje čine "ličnu kartu" jedne nacije, a jezik predstavlja glavnu karakteristiku i nosilac je identiteta.

 BeanZ 1.jpg Izvor: BeanZ Srbija

Postoje opšti načini povezivanja, odnosno "univerzalni jezici" kojima prevazilazimo sve prepreke i barijere u komunikaciji među ljudima različitih kultura. A kafa je jedan od njih, pomoći će vam da se spojite. Jer jedna zajednička šoljica kafe govori više nego hiljadu reči!
Ubrzo nakon otkrića, nije prošlo mnogo vremena da kafa dobije status omiljenog napitka širom sveta, i od tada predstavlja razlog okupljanja generacijama unazad.

Takav je i BeanZ, vrhunski espresso autentičnog geografskog porekla sa svih meridijana, koji svojim intenzivnim aromama i punoćom ukusa "govori" specifičnim jezikom. Svakim novim gutljajem BeanZ-a osetićete poseban ukus i ljubav farmera koji generacijama unazad u svako zrno kafe tkaju iskustvo i strast koji staju u jednu savršenu šoljicu espresso napitka.

Pođite sa nama na mali put oko sveta sa BeanZ espresom i odaberite za sebe ukus po svojoj meri!

Plodno tlo Južne i Centralne Amerike donosi nam kafu tri farmera, Luiz Alberta, Eduarda i Marije. Ovo su njihove priče:

Dragulj Brazila

Luiz Aberto je prvi od farmera koji ponosno uzgaja svoju kafu u bujnoj zelenoj brazilskoj prašumi. Ukus njegove kafe dolazi od prefinjenog arabika zrna, sa jednog od najplodnijih zemljišta na svetu. Karakteristika sorte leži u intezivnoj, žutoj boji ploda koji je čini jednom od najkvalitetnijih i najpopularnijih širom sveta. "Brazilska prašuma je razlog zbog kojeg je moja kafa tako dobrog ukusa. Kafu gajimo upravo ovde, u srcu prašume, već skoro 200 godina", kaže Luiz Alberto.

Sunčana Nikaragva

Iz daleke Nikaragve stiže nam Eduardo, predstavnik šeste generacije koja upravlja porodičnom plantažom, ističući: „Za dobru kafu je potrebno vreme“. Njegovi preci su pre gotovo dva veka počeli sa uzgajanjem kafe, a njihove tajne su se prenosile sa generacije na generaciju. Obasjana nikaragvanskim suncem i očuvanom tradicijom, Eduardova arabika snažnog ukusa se razvija u specifičnoj mikroklimi, na visini izmedju 1100 i 1200 metara.

Duša Kolumbije

Farmerka Maria na svojoj farmi u jugozapadnoj Kolumbiji proizvodi arabiku u uslovima optimalne klime, uz jedinstven sastav zemljišta koji omogućava sporo sazrevanje zrna. Unoseći strast i prenoseći  dušu svoje zemlje u uzgoj kafe u oblasti Julija Maria poručuje: "Želim da onaj ko pije moju kafu pomisli na prelepe predele Kolumbije".

 Zrna kafe - BeanZ Izvor: BeanZ Srbija

Afrika je iznedrila kafu dve fantastične farmerke, Digner i Katungu:

Tanzanija, ispod padina Kilimandžara

Uzgoj kafe na farmi čija je vlasnica Digner, sa svega 100 stabala kafe, započeo je njen pradeda 1940. godine, a danas se tu obezbeđuje egzistencija i zaposlenje ne samo za celu porodicu, već i za stanovnike područja u podnožju uspavanog Kilimandžara. Sa 5.895 metara nadmorske visine, ova planina je najviša u Africi, a njeno vulkansko tlo predstavlja najstarije područje za uzgoj arabike u Tanzaniji, na čemu je izgradilo svoj ugled. Za kafu sa ovog podneblja specifična je aroma koja sadrži dozu rustičnosti, ponekad i slatkoću crnog hleba. Kada je mlevena i osušena, u kafi se može osetiti melasa sa cvetnim prizvucima i notama voća jabuke. Digner u svakom zrnu donosi specifičan ukus kafe koja odiše i duhom njene zemlje, ističući: "Čaga narod mnogo ulaže u vašu kafu".

Šumoviti Kongo

Novitet u BeanZ asortimanu je Katungu koji potpisuje mlada farmerka iz Hutwe oblasti u Kongu. Ukus ove arabike koju uzgaja na četiri plantaže, na kojima se nekad gajila isključivo banana, je neobičan spoj intenzivnih aroma crne čokolade, karamele, tropskog voća i crnog čaja, isprepletanih u svakom potpuno opranom zrnu organskog porekla.

A sam način berbe njene kafe je priča za sebe. Katungu je prenosi sa puno strasti i ljubavi: "Na parcelama koje se nalaze između 1750 i 1900 metara nadmorske visine bobice sazrevaju sporo, tako da i sami plodovi  imaju poseban kvalitet, kojem doprinosi i uzgajanje dve starije sorte, Tipica i Bourbon. U fuziji sa berbom bobica kada dostignu punu zrelost, kvalitet je zagarantovan. Kafa za mene ne znači samo uživanje u njenom ukusu, ona je moja strast".

 BeanZ Izvor: BeanZ Srbija

Za kraj našeg putovanja, idemo na treći kontinent – Aziju i jedinog predstavnika BeanZ farmera koji uzgaja robustu:

Autentična Indija

"Kafu gajimo nadomak prave divljine", kaže Rameš smešeći se sa plantaža smeštenih u senci bujnog drveća, baš tamo gde čovek i priroda čine nerazdvojivu celinu. Pod uslovima klime koja obiluje monsunima i na zemljištu jedinstvenog sastava, plod sazreva lagano, a svako zrno je rezultat iskustva i ljubavi prema uzgoju. Dodaje da mu je želja da njegova jaka robusta pruži vrhunsko zadovoljstvo onima koji je piju, ne samo zbog ukusa i aroma, već i zbog napornog i posvećenog rada koji je uložen u nju da bude baš takva’.

Za koji god ukus da se odlučite, svakim novim gutljajem osetićete dašak novih predela, baš onih sa kojih ova kafa dolazi. Uživajte u svakoj novoj šoljici BeanZ espresa i na trenutak pođite na daleki put oko sveta.

Promo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka