Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde je rođen Dunav?

Dunav preobražava pejzaže, oblikuje identitete i ostavlja neizbrisiv trag u istoriji kontinenta koji zovemo domom.

 Golubačka tvrđava Izvor: Pixabay

Naslanjajući se na obale deset zemalja, uzdižući se nad prošlim i sadašnjim civilizacijama, kao nemi svedok istorije i promena koje je donosio vekovima unazad - Dunav je poput žive reke života koja neprestano teče kroz vreme i prostor. Njegova važnost se ne ogleda samo u geografskom značaju, već i u jakoj duhovnoj vezi koju neguje s ljudima, koji su mu se pokorili ili mu se dive. Ova moćna reka predstavlja nit koja spaja različite kulture, običaje i tradicije, a njeno prisustvo u srcu Evrope čini je neizostavnom i nezamenljivom karikom u kolektivnom pamćenju čovečanstva. Dunav preobražava pejzaže, oblikuje identitete i ostavlja neizbrisiv trag u istoriji kontinenta koji zovemo domom.

Izvire na planini Švarcvald u Nemačkoj od svojih izvorišnih krakova Breg i Brigah kod grada Donauešinengena. Nekada je delio carstva i regije, a danas je reka koja povezuje narode. Tok Dunava kroz Srbiju dug je 588 kilometara, a proteže se od granice sa Mađarskom i Hrvatskom, do granice sa Bugarskom i Rumunijom. Druga je najduža reka u Evropi, nakon Volge i njegova dužina iznosi oko 2.850 kilometara. Povezuje četiri glavna evropska grada: Beč, Bratislava, Budimpeštu i Beograd.

Velelepna reka je od izuzetnog značaja za Srbiju iz različitih aspekata koji utiču na njen društveni, ekonomski i kulturni razvoj. Dunav je plovna reka koja omogućava povezanost Srbije s drugim evropskim zemljama. Izvor je pitke vode za brojne gradove i sela u Srbiji, a koristi se i za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Predstavlja i jedan od glavnih turističkih resursa Srbije jer posetioci uživaju u krstarenjima Dunavom, obilazeći kulturno bogate gradove poput Beograda, Novog Sada, Golupca i drugih, kao i u predivnim prirodnim pejzažima duž rečnih obala.

 Golubačka tvrđava Izvor: Pixabay

Dunav je duboko ukorenjen u srpskoj kulturi i istoriji. Brojne tvrđave i utvrde duž reke svedoče o njenom strateškom i kulturnom značaju kroz vekove. Pored toga, bogata folkloristika i pesme inspirisane su životom uz Dunav. Njegov ekosistem obiluje raznovrsnom florom i faunom pružajući dom za mnoge retke i ugrožene vrste. Zbog svega ovoga, Dunav, sa svojom silinom i neumoljivim tokom, donosi obilje mogućnosti za krstarenje. Nudi vam priliku da uhvatite moment i okrenete stvari na bolje, iskoračite iz ritune i snagu usmerite ka savladavanju ličnih izazova. Tako ćete jedan običan dan pretvorite u nezaboravnu avanturu.

Iz kog god dela Srbije da krenete, a kroz koji protiče Dunav, na tom putu srešćete se sa mnogim prirodnim lepotama i čudima. Na severu ćete uživati u pogledu na Frušku goru, koja se proteže duž desne obale Dunava, koju krase šume bogate hrastom, grabom, bukvom i lipom, a poznata je i po brojnim arheološkim nalazištima i manastirima, kojih ima ukupno sedamnaest. Nešto niže, na istoku zemlje dočekaće vas najveća, a mnogi kažu i najlepša klisura u Evropi – Đerdap, dok će vam duž cele obale Dunava mahati sedam srednjovekovnih tvrđava: Petrovaradinska, Beogradska, Smederevska, tvrđava Ram u Požarevcu, Golubačka, Bačka i Fetislam u Kladovu.

Plovidbu upotpunite i posetu jednom od arheoloških lokaliteta, o kojima priča uvek počinje rečima “pre toliko i toliko hiljada godina…“: Upoznajte na tom putu Lepenski vir, Vinču, Viminacijum i Trajanovu tablu.

Pričaće vam na tom putu mitove i legende, za koju je Dunav vekovima bio inspiracija. Neki od tih mitova uključuju priče o vodenim vilama, zmajevima i tajanstvenim bićima koja žive u vodama reke.

 DC Moment.jpg Izvor: Strauss Adriatic

A kada se posle uzbudljivog dana na reci vratite kući, skuvajte omiljenu Doncafé Moment kafu i prepričavajte dogodovštine koje ćete pamtiti u godinama koje slede. Prisetite se da ste naučili da je simbol Dunava prisutan na novčanicama i kovanicama nekoliko evropskih zemalja, poput Austrije, Mađarske i Nemačke, da se u blizini reke Dunav, posebno u Mađarskoj i Austriji, nalazi se veliki broj termalnih izvora, koji privlače turiste, kao i da na dnu Dunava počivaju ratni nemački brodovi iz 1944. godine, koji se mogu videti sa obala, tokom leta kada je nivo vode nizak.

Upravo tih znanja i doživljaja ne bi bilo da niste bili spremni da prigrlite promene u momentu, okrenete stvari na bolje i isprobate nešto novo. A nekad je zaista malo potrebno da krenemo u smeru koji će nam otvoriti nove vidike. Dovoljni su samo novo jutro, Moment, doza optimizma, vi i Dunav.

Promo

Tagovi

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

Mislim da je osovna pismenost, u kolo kojoj vrsti novinarskog žanra, da ispod fotografije piše šta je ili ko je na fotografiji. Sa ovim se susrećem svakodnevno i stvarno je poražavajuće. U konkretnom slučaju čitalac zna da je izvor fotogrfije Pixabay,ali je uskraćen za informaciju da je u pitanju tvrđava Golubac.

Najnovije

Priroda

Nauka