Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici razvili algoritam za predvidjanje prirodnih katastrofa 18 meseci unapred

Tim svetskih stručnjaka zajedno sa Yandex-om, koji je nedavno najavio otvaranje razvojnog centra u Srbiji, pokrenuli projekat za spašavanje životne sredine od Meksika do Filipina.

 Pogled iz svemira na Tihi okean Izvor: NASA, Public domain

Tim stručnjaka sa ruskih univerziteta u saradnji sa Yandex-om, obučio je neuronsku mrežu da modelira prosečnu temperaturu u ekvatorijalnoj zoni Tihog okeana.

Prognoziranjem El Ninja - fenomena koji karakteriše promene u distribuciji temperature površinske vode u Tihom okeanu - algoritam može pomoći u predviđanju suša, poplava, šumskih požara i propadanja useva i suzbijanju velikih prirodnih katastrofa.

Za obuku neuronskih mreža, naučni tim je koristio hiljade toplotnih mapa sa sintetičkim i stvarnim podacima prikupljenim od 1800. godine do danas. Uz podršku alata za mašinsko učenje, novi model može da prepozna El Ninjo događaj 1,5 godina unapred, a naučnici planiraju da period prognoze bude i duži.

Yandex je tehnološka kompanija koja stvara inovativne proizvode zasnovane na mašinskom učenju (AI) i neuronskim mrežama. U novembru je kompanija najavila otvaranje razvojnog centra u Srbiji, koji zapošljava preko 1.000 međunarodnih IT profesionalaca.

Ana Lemajkina, direktorka nacionalnih strateških projekata u Yandexu Cloud-u, kaže:

"U projektima kao što su istraživanje El Ninja, brz i fleksibilan pristup uslugama je ključan za tesitranje različitih modela mašinskog učenja. Svaki novi test sa novom arhitekturom neuronske mreže može povećati period prognoze. i shodno tome, pomoći naučnicima da naprave bolja predviđanja širokog spektra prirodnih katastrofa".

Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka