Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održivom proizvodnjom hrane čuvamo zemljište i planetu

Cilj je da do 2025. godine na globalnom nivou 20 odsto ključnih sastojaka svih Nestlé proizvoda bude proizvedeno uz primenu principa regenerativne poljoprivrede, u ovaj program su uključeni i dobavljači iz Srbije.

 RP_1-2.jpg Izvor: Promo

Intenzivan razvoj poljoprivrede u 20. veku bio je neophodan da bi se obezbedilo dovoljno hrane za rastući broj stanovnika na planeti, ali je u isto vreme doprineo da zemljište postane jedan od najugroženijih resursa. Sledeći korak poljoprivrede jeste regenerativna poljoprivreda, koja pre svega čuva plodnu zemlju za buduće generacije, ali i doprinosi borbi protiv klimatskih promana kroz brojne prakse kao što je korišćenje organskog đubriva, pokrovnih useva i napredne tehnologije. Nestlé je pokrenuo globalni program regenerativne poljoprivrede, u koji je uključila
i dobavljače iz Srbije. O tome razgovaramo sa Renatom Matusinović, izvršnom direktorkom kategorije hrane Nestlé-a za jugoistočni evropski region.

Zahvaljujući Nestlé-u, Srbija je pionir u regionu u primeni principa regenerativne poljoprivede. Šta se sada drugačije radi na našim njivama i zašto?

Tradicionalni načini obrade su se odrazili na kvalitet zemljišta u kome je danas sve manje organskih materija. Regenerativna poljoprivreda podrazumeva drugačije prakse koje pomažu da dobijemo najviše iz plodne zemlje, čuvajući je i za buduće generacije. Naši dobavljači uključeni u program, a u Srbiji su to trenutno kompanije Geneza i Telek paprika iz Kanjiže, koriste organsko đubrivo umesto veštačkog i naizmenično sade različite useve. Do sada je
posađeno više od 1.300 sadnica, kao prirodnih vetrobrana koji unapređuju biodiverzitet i sprečavaju eroziju zemljišta, dok useve čuvaju od oštrih vetrova i pružaju senku tokom vrelih dana. Rezultat je povećanje organske materije u zemljištu, povećanje prinosa, a samim tim i prihoda za poljoprivrednike. Za naše potrošače to znači da će skoro 100 odsto sastojaka za omiljeni srpski Začin C dolaziti sa domaćih njiva, iz održive poljoprivrede. U Srbiji se
regenerativna poljoprivreda sprovodi od kraja 2021. godine, a plan je da prva faza traje pet godina, za šta je odvojeno i više od 450.000 švajcarskih franaka.

 Renata intervju (1)-2.jpg
Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane Nestlé-a za jugoistočni evropski region
Izvor: Promo

Kako regenerativna poljoprivreda utiče na borbu protiv klimatskih promena?

Zemljište ima važnu ulogu u kruženju ugljenika. Ishod praksi koje naši dobavljači primenjuju je, pored svega što sam pomenula, i povećanje kapaciteta zemljišta za skladištenje ugljenika iz vazduha. Osim što je plodnije, obnovljeno zemljište dugotrajno uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere što znači da zemljište može da bude važan faktor u borbi protiv klimatskih promena. Na globalnom planu, naša strateška ambicija je da do 2030. godine prepolovimo emisije gasova sa efektom staklene bašte, a da do 2050. godine dostignemo neto nulti uticaj na životnu sredinu. Prakse koje podstičemo znatno će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte i
ujedno će, na duže staze, unaprediti biodiverzitet. Cilj nam je da do 2025. godine na globalnom nivou 20 odsto ključnih sastojaka svih Nestlé proizvoda bude proizvedeno uz primenu principa regenerativne poljoprivrede, a do 2030. godine čak 50 odsto.

Šta za Nestlé predstavlja održiva proizvodnja hrane?

Kao najveći svetski proizvođač hrane, osećamo posebnu odgovornost da se pažljivo odnosimo prema planeti koju smo nasledili od predaka a ostavljamo je našim potomcima. Zacrtani cilj da dostignemo neto nulti uticaj na životnu sredinu sledimo svuda gde poslujemo. Naša fabrika u Surčinu je prva u Srbiji u oblasti prehrambene industrije postigla Zero Waste to Landfill cilj, što znači da ni gram otpada ne odlazi na deponije, već se reciklira ili po principu cirkularne ekonomije dalje koristi za proizvodnju ekoizolacionih panela ili bio-goriva. Naše postrojenje za
preradu otpadnih voda, vredno 1,2 miliona evra, dnevno prečisti 65.000 litara vode i vraća je čistu u prirodu. Nova fabrika koja će se baviti proizvodnjom portfolija na bazi bilja poštovaće iste visoke standarde. Pored toga, inovacije stručnjaka na našem institutu u Švajcarskoj omogućavaju nam prelazak na ekološku ambalažu. Svi Nestlé proizvodi do 2025. godine imaće 100 odsto reciklabilnu ambalažu.

 VELA8818-2.jpg Izvor: Promo

Šta će se proizvoditi u novoj fabrici u Surčinu?

Proizvodiće se naš Garden Gourmet portfolio biljne hrane koja po hranljivom sastavu predstavlja adekvatnu zamenu za meso i većinom će se izvoziti u zemlje u kojima vlada velika potražnja za vege proizvodima. Potrošačima postaje sve važnije da prave ekološki odgovorne izbore, a ovaj brend je deo naše misije da im ponudimo jednostavna rešenja, koja će olakšati svakodnevne izbore u pravcu pravilnije i održivije ishrane, bez kompromisa na račun ukusa. Za proizvodnju sirovina za naš biljni burger potrebno je 80 odsto manje zemljišta i proizvede se 75 odsto manje gasova sa efektom staklene bašte. Koristićemo pretežno soju od lokalnih dobavljača koje ćemo takođe uputiti u principe regenerativne poljoprivrede pružajući im znanje i alate da ostvare maksimalni potencijal. Dugogodišnje poverenje potrošača u Nestlé brendove pokazuje da oni cene našu posvećenost održivoj prehrambenoj industriji koja je u interesu svih nas.

Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka