Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preko brda, preko brega i debelog snega: Gde živi junak Nove godine - Deda Mraz?

Selo prekriveno snegom i osvetljeno hiljadama lampica, mesto je u kom živi Deda Mraz.

 Irvasi u Rovanijemiju, Deda Mrazovom selu u Laponiji u Finskoj Izvor: Shutterstock

 Deca širom sveta u novogodišnjoj noći decenijama iščekuju dobroćudnog dekicu duge sede brade, da im donese poklone. Brojne legende o Deda Mrazu počivaju na drevnoj hrišćanskoj tradiciji prema kojoj deci poklone deli Sveti Nikola pred Božić. Savremeno sekularno shvatanje Deda Mraza razvilo se u drugoj polovini XIX veka kada se lik starca sa belom bradom i crvenim ogrtačem pojavio na karikaturi slavnog američkog umetnika Tomasa Nasta.

Nastovog Deda Mraza je is1931. godine koristila jedna poznata kompanija za svoju reklamu, a posle te reklame, Deda Mraz - kakvog danas poznajemo - postao je globalni fenomen.

Veliki broj maštovitih priča okružuje popularnog Deku, a mnoge od njih tiču se njegovog rodnog grada. Odakle Deda Marz dolazi?

Iako sve nordijske zemlje imaju mesto za koje tvrde da baš u njemu živi junak Nove godine, tradicionalno se veruje da je njegovo selo smešteno u Laponiji, na severu Finske, svega 2.000 km od Severnog pola.

Rovanijemi, glavni grad Laplanda, kako Finci zovu ovaj okrug, najbliži je grad Deda Marazovog sela, na samoj polarnoj granici, na rubu Arktičkog kruga. Finci ga još zovu i "Vrata Laponije".

Pogledajte fotografije u galeriji:

Zahvaljujući ovoj poziciji, klimatski uslovi koji u njemu vladaju su veoma neobični. Sunce zimi ne izlazi barem jedan dan, a leti barem jedan dan ne zalazi. Polarna noć traje gotovo mesec dana, od sredine decembra do početka januara, dok leti Sunce ne zalazi od sredine juna do početka jula.

Deda Marzovo selo zapravo je zabavni park prekriven snegom i osvetljen hiljadama lampica, koji turisti mogu da posete, čak i da uđu u kancelariju u kojoj sedi pravi Deda Mraz i čita pisma pristigla sa svih strana sveta. Uvek je i raspoložen da mu na uvo šapnete želju.

Osim Deda Mraza i njegovih pomoćnika u selu živi i Baka Mraz. U selu Deda Mraza se još nalaze i crkva koja može da primi do 1.000 ljudi, fabrika igračaka, istorijski muzej i Božićna kuća u kojoj se mogu videti različiti običaji iz svih delova sveta.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

Ja sam bio pre mesec dana :) prečarobno mesto <3

Najnovije

Priroda

Nauka