Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski dan Dunava: Slavimo tihog, a moćnog čuvara istorije

Krstarenje Dunavom doprineće tome da se „preporodite” gledanjem u širinu Dunava, koji pruža najbolje od sebe u svakom trenutku. Uz to, još vam je samo potrebna šoljica Doncafé Strong kafe.

 Dunav Izvor: Freepik

Najveći umetnici širom sveta pokušavali su da dočaraju veličanstvenost Dunava, druge najveće reke u Evropi koja predstavlja jedan od glavnih plovnih puteva ovog kontinenta. Kroz istoriju, na obalama Dunava su postavljane tvrđave, nicali su gradovi i uzdizale se različite građevine, a njegov tok od korena planine Švarcvald u Nemačkoj do Rumunije i Crnog mora prati sijaset zanimljivih nalazišta.

 Dunav
Dunav
Izvor: Freepik

Kako bi se podigla svest o značaju ove reke, Evropski dan Dunava se obeležava svakog 29. juna od 2004. godine. Tada je zvanično doneta odluka o proslavi ovog dana, povodom desetogodišnjice potpisivanja Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava na šestom redovnom sastanku ICPDR-a u Beču. U svih 14 podunavskih zemalja potpisnica, pri obeležavanju dana Dunava, organizuju se brojni događaji kojima se slavi ova moćna reka.

 Dunav u Beču
Dunav u Beču
Izvor: Freepik

Zanimljivo je da se Dunav smatra za reku sa najviše različitih imena. Drevni Tračani su ga tako zvali Istros, a Skiti – Mataos. U Nemačkoj se danas za Dunav kaže Donau, u Mađarskoj Duna, u Rumuniji Dunarera, u Slovačkoj Dunaj, u Francuskoj Le Danibe, a u Turskoj – Tuna. Dunav sa sobom nosi i specifičnu simboliku koju su prepoznali stari Rimljani, pa su tako ovu reku predstavili u obliku bradatog muškarca Danubiusa čija statua simbolizuje Evropu. Drugi narodi, pak, vide lepi, plavi Dunav kao mladu ženu koja je oličenje elegancije i lepote, s obzirom na to da na izvoru ova reka deluje kao mlada žena koja stoji pored svoje majke čiji je pogled usmeren nizvodno, pokazujući ćerki da krene ka istoku.

Na ulasku u našu zemlju, Dunav se nalazi na svom 1433. kilometru, i teče kroz 588 kilometara. Njegovu obalu u Srbiji krasi sedam srednjovekovnih tvrđava: u Petrovaradinu, Beogradu, Smederevu, Požarevcu, Golupcu, Kladovu i Baču (ova tvrđava nije direktno pozicionirana na Dunavu, ali se smatra dunavskim utvrđenjem, jer se nalazi u njegovom slivu i neposrednoj blizini). Ističu se i arheološki lokaliteti uz Dunav, među kojima su Lepenski vir, Vinča, Viminacijum i Trajanova tabla.

 Dunav kod Beograda
Dunav kod Beograda
Izvor: Pixabay

Dunav prolazi kroz čak četiri evropske prestonice: Beč, Bratislavu, Budimpeštu i naš Beograd, što ga čini izuzetno pogodnim za najlepša krstarenja kako na kraćim, tako i na dužim relacijama. Ako najviše volite svoj odmor da provedete u našoj zemlji, imate toliko opcija za krstarenje, da je šteta propustiti priliku. Čak i krstarenje u trajanju od nekoliko sati doprineće tome da se „preporodite” gledanjem u širinu Dunava, koji pruža najbolje od sebe u svakom trenutku. Uz to, još vam je samo potrebna šoljica Doncafé Strong kafe, koja će doprineti da osetite snagu Dunava. Ljubitelji kafe lako mogu da prepoznaju specifične arome arabike i robuste kao dobitnu kombinaciju koja može da parira jačini ove reke, tako da užitak bude potpun. Intenzivni ukus Doncafé Strong odlično će ići uz intenzivnost Dunava.

 Doncafe Strong
Doncafe Strong
Izvor: Doncafe

Iako se Evropski dan Dunava slavi 29. juna, trebalo bi tokom cele godine da vodimo računa o ovom prirodnom bogatstvu koje je iznedrilo razne civilizacije, ispratilo brojne generacije, unapredilo sve što je dotaklo i sačuvalo sve što je moglo. Čuvajmo Dunav i on će čuvati nas.

Promo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka