Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imaju svoje rasadnike, spa centre i ekološki su održivi: Ovo je 10 najvećih aerodroma na svetu po površini

Pojedini aerodromi sa ove liste zauzimaju toliku površinu da imaju svoj poštanski broj i maltene se vode kao zasebni gradovi.

 Aerodrom Peking Izvor: lazy dragon / Shutterstock.com

Putovanje avionom je postalo vitalni deo globalne ekonomije. To je najpopularnije sredstvo putovanja na velike udaljenosti, sposobno da preveze ljude i teret do odredišta brže i bezbednije nego što bi to mogle železnice, autoputevi ili vodeni saobraćaj.

Gradovi širom sveta brzo su se prilagodili novim potrebama i izgradili ogromne aerodrome i infrastrukturu za podršku kako bi zadovoljili sve veću potražnju za pristupačnim vazdušnim prevozom.

Možda će vas zanimati i:

A ko je izgradio najveći aerodrom na svetu? Da bi se odgovorilo na to pitanje, prvo se mora definisati "najveći". Ovaj članak će baviti najvećim aerodromima na svetu po površini koju zauzimaju, ali aerodromi mogu da budu najveći i broj putnika ili po broju letova, odnosno najprometniji; takođe, pojedini aerodromi zauzimaju manju ukupnu površinu, ali su njihove aerodromske zgrade među najvećima.

1. Kralj Fahd Internenešnal (DMM) — Damam, Saudijska Arabija — 776 km2

Od novembra 1999. godine, aerodrom Kralj Fahd u Damamu u Saudijskoj Arabiji, zauzima prvo mesto po površini koju zauzima.

Aerodrom je dobio ime po bivšem kralju Saudijske Arabije, Fahdu Ibn Abdulazizu, i prostire se na ogromnih 776 kilometara kvadratnih.

Međunarodni aerodrom Kralj Fahd svake godine vidi preko 10 miliona putnika koji dolaze i odlaze sa svojih terminala, a 37 avio-kompanija saobraća do 43 destinacije.

Aerodrom se sastoji od 3 terminalne zgrade:

- Šestospratni terminal za putnike;

- Terminal za privatne avio-kompanije; i

- Terminal za kraljevsku porodicu Saudijske Arabije.

Aerodrom DMM ima i rasadnik koji snabdeva biljkama bašte aerodroma, odvojeni trgovački prostor i džamiju na krovu koja može da primi do 2.000 vernika istovremeno.

2. Denver Internenešnal (DEN) — Denver, Kolorado, Sjedinjena Države — 135.7 km2

Međunarodni aerodrom Denver u Koloradu, prostire se na oko 135 kvadratnih kilometara.

Iako je znatno manji od aerodroma Kralj Fahd (oko 5,5 puta manji), Međunarodni aerodrom u Denveru je i dalje 1,5 puta veći od ostrva Menhetn! Takođe ima najdužu pistu za javnu upotrebu u Severnoj Americi, koja je duga više od 4 kilometra.

Trenutno sa Međunarodnog aerodroma Denver može da se putuje do 215 destinacija širom sveta, a putovanje između tri terminala aerodroma zahteva korišćenje automatizovanog sistema vozova.

Kako se aerodrom nalazi u blizini Stenovitih planina, možete da uhvatite neverovatan pogled na planine sa zapadnog kraja sva tri terminala.

3. Dalas/Fort Vorth Internenešnal (DFW) — Dalas, Teksas, Sjedinjene Države — 69.6 km2

Drugi aerodrom u Americi koji je veći od ostrva Menhetn je međunarodni aerodrom Dalas/Fort Vort. Ovaj aerodrom ima čak i svoj poštanski broj i hitne službe, tako da se u osnovi smatra gradom.

Aerodrom koji se prostire na 69,6 kilometara kvadratnih izgrađen je na pola puta između velikih gradova Dalasa i Fort Vorta i ima 26 avio-kompanija koje lete do 260 destinacija, što ga čini jednim od retkih aerodroma širom sveta koji lete do preko 200 destinacija.

 DalasVort aerodrom_29863930.jpg Izvor: Frontpage / Shutterstock.com

Međunarodni aerodrom Dalas/Fort Vort otvoren je 1973. godine i od tada je četvrti najprometniji aerodrom na svetu, ugostivši preko 75 miliona putnika u 2019. godine.

Odlazak sa aerodroma može samo po sebi da bude mini odmor. Na ovom aerodromu možete posetiti spa centar, vežbati jogu, pa čak i odspavati u njihovim novouvedenim kapsulama za spavanje koje se naplaćaju po satu.

4. Orlando Internenešnal (MCO) — Orlando, Florida, Sjedinjene Države — 53.8 km2

Smešten vipe od 9 kilometara od centra Orlanda, na ovaj aerodrom svake godine dolazi preko 50 miliona putnika, od kojih većina uglavnom ide u Diznilend.

 Aerodrom Orlando Izvor: VIAVAL TOURS / Shutterstock.com

Aerodrom MCO pokriva površinu od 58,8 kilometara kvadratnih i ima 44 avio-kompanije koje lete do 135 domaćih i međunarodnih destinacija.

Ako imate dosta vremena između letova, MCO ima 50 restorana i 60 prodavnica.

5. Vašington Dales Internenešnal (IAD) — Vašington D.C., Sjedinjene Države — 48.6 km2

Peti najveći aerodrom na svetu po veličini je Međunarodni aerodrom Vašington Dales, koji zauzima skoro 54 kvadratnih kilometara zemljišta.

 Vašington Dales Izvor: Cheryl Lynn Photography / Shutterstock.com

Aerodrom je otvoren 1962. godine i dobio je ime po 52. državnom sekretaru Sjedinjenih Država Džonu Fosteru Dalesu. Sa 139 terminalnih kapija dnevno 60.000 putnika leti do preko 125 destinacija širom sveta.

6. Internacionalni aerodrom Peking Dašang (PKX) — Peking, Kina — 46.6 km2

Iako međunarodni aerodrom Peking Dašang, ima najveću aerodromsku zgradu, zemljište na kojem se nalazi terminal nalazi se na 6. mestu najvećih aerodroma na svetu po veličini zemljišta koje zauzima.

Terminal koji je dizajniran u obliku morske zvezde zauzima više od 29 kvadratnih kilometara zemljišta i a njegova izgradnja koštala je 11 milijardi dolara.

 Aerodrom Peking Izvor: lazy dragon / Shutterstock.com

Kada je ovaj aerodrom otvoren 2019. godine, postao je drugi međunarodni aerodrom u Pekingu i očekuje se da će u bliskoj budućnosti biti jedan od najprometnijih aerodroma na svetu, sa letovima do 120 destinacija.

Terminal u obliku morske zvezde napravljen je tako daputnici od čekiranja do dodeljene kapije prošetaju za 8 minuta ili manje.

Takođe, međunarodni aerodrom Dašing je ekološki održiv! Sistemi za upravljanje vodom i solarni paneli postavljeni su kako bi se ograničio uticaj aerodroma na životnu sredinu.

7. Džordž Buš Internešnal (IAH) — Hjuston, Teksas, Sjedinjene Države — 44.5 km2

Poslednji od pet američkih aerodroma koji su se našli na listi najvećih aerodroma na svetu je Interkontinentalni aerodrom Džordž Buš u Hjustonu u Teksasu.

 Aerodrom Džordž Buš Izvor: Marathon Media / Shutterstock.com

Aerodrom je dobio ime po 41. predsedniku Sjedinjenih Država, Džordžu H. V. Bušu, a njegov terminal i 5 pista pokrivaju skoro 44,6 kvadratnih kilometara zemlje.

Metro i SkyWay pomažu 45 miliona ljudi da putuju kroz 5 terminala aerodroma svake godine.

8. Šangaj Pudong Internešnal (PVG) — Šangaj, Kina — 39.9 km2

Drugi kineski aerodrom na listi je međunarodni aerodrom Šangaj Pudong u Šangaju.

Aerodrom Šangaj Pudong je jedan od dva glavna aerodroma u gradu Šangaju koji se prostire na 39,9 kilometara kvadratnih i ima 6 pista i 3 putnička terminala.

 Aerodrom Šangaj Izvor: EQRoy / Shutterstock.com

Međunarodni aerodrom Šangaj Pudong je najprometnija međunarodna kapija u Kini, koja svake godine prima preko 35 miliona putnika. Šangaj Pudong se takođe nalazi na ekskluzivnoj listi aerodroma koji lete do više od 200 destinacija širom sveta.

9. Kairo Internešnal (CAI) — Kairo, Egipat — 36.3 km2

Međunarodni aerodrom u Kairu u glavnom gradu Egipta je najprometniji aerodrom u zemlji i zauzima površinu od 36,3 kilometara kvadratnih.

 Aerodrom Kairo Izvor: Rasool Ali / Shutterstock.com

Aerodrom je otvoren 1963. godine i sada ima 3 glavna terminala i sezonski terminal za 15 miliona putnika koji dolaze i odlaze za i iz Kaira.

10. Suvarnabhumi Internešnal (BKK) — Bangkok, Tajland — 32.4 km2

Poslednji aerodrom među 10 najvećih aerodroma na svetu po površini koju zauzimaju je aerodrom Suvarnabhumi u Bangkoku.

Ovaj aerodrom je jedan od najvećih aerodroma u jugoistočnoj Aziji i a njegovo ime znači "zemlja zlata".

 Aerodrom Šangaj Izvor: tomgigabite / Shutterstock.com

Aerodrom je u potpunosti otvoren 2006. godine i 95 avio-kompanija koje sa njega posluju dovedu preko 50 miliona putnika svake godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

Ovi likovi nisu bili u Sidneju ocigledno :D

Najnovije

Priroda

Nauka