Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od malezijskog Boinga, do 'Star Dust'-a koji je poslao zagonetnu reč i nestao: Ovo su najmisteriozniji nestanci aviona

Od malezijskog Boinga koji je nestao iznad Indijskog okeana, do britanskog 'Star Dast'-a koji je kontrolorima leta poslao zagonetnu reč i nestao na 50 godina... Ovo su priče o nestancima aviona od kojih pojedini do danas nisu pronađeni.

 Avion Lockheed l-1049 super constellation Izvor: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Savremeni radarski sistemi neprestano prate vazdušni prostor i automatski prikupljaju glavne parametre kretanja aviona. Ova globalna mreža pokriva skoro celu površinu zemaljske kugle, ali i danas postoje "slepe tačke", kao što su delovi okeana, gde letelica može nakratko da nestane sa svih radara na Zemlji. To traje nekoliko minuta, tokom kojih se, po pravilu, ne dešava ništa strašno - i letelica nastavlja da leti kursom dogovorenim sa kontrolorima i ubrzo kontaktira sledeći kontrolni toranj. Međutim, čak i u takvim "slepim zonama" letelice su vidljive hiljadama satelita koji kruže oko Zemlje. Verovatnoća da avion nestane bez traga u XXI veku veoma je mala.

Ipak, takvi incidenti se i dalje dešavaju. Pre samo nekoliko godina, malezijski avion na relaciji Kuala Lumpur-Peking iznenada je prestao da se pojavljuje na zemaljskim radarima, a zatim je "nestao".

Možda će vas zanimati i:

"STENDEC": šifrovana poruka nestalog aviona Star Dust koju niko nije mogao da dešifruje

Avgusta 1947. godine iz Buenos Ajresa je poleteo turboelisni avion Avro Lankaster pod nazivom Star Dust ("Zvezdana prašina") sa šest putnika i krenuo ka Santijagu u Čileu. U kapetanskoj fotelji sedeo je vojni pilot Redžinald Kuk, koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu i bio ponosni nosilac počasnih priznanja. Sa njim u kokpitu bila su dva ništa manje iskusna pomoćnika. Za tako pouzdan tim, ruta nije bila posebno teška: trebalo je samo da se podignu na željenu visinu, prelete planinski lanac Anda i slete u čileansku prestonicu.

Kada je avion prešao polovinu puta, radio-operater je potvrdio dispečeru da se let odvija normalno i da će u Santijago stići po planu - u 17:45 časova. Ali nekoliko sekundi kasnije, iz aviona je stigla još jedna poruka, napisana Morzeovom azbukom: "STENDEC".

Dispečer se namrštio – nikada ranije nije čuo takvu skraćenicu. Pod pretpostavkom da je radio operater pogrešio, tražio je da ponovi prenos.

Ponovo je stigla poruka: "STENDEC".

Star Dust je prestao da komunicira sa kontrolnim tornjem. Nikada nije sleteo na čileanski aerodrom.

Potraga, kojoj su se pridružile čileanska i argentinska vojska, započeta je sledećeg dana. Istraživali su planinsko područje nad kojim je nestala "Zvezdana prašina", kako sa zemlje, tako i iz vazduha. Od nestalog aviona nije bilo ni traga. Nijedan fragment trupa, nijedan lični predmet putnika ili člana posade.

Pojavilo mnoštvo teorija zavere, od tajne vladine operacije u čijoj se zoni Star Dust slučajno našao, do vanzemaljaca. Najviše od svega, teoretičare zavere je okupiralo pitanje: šta znači misteriozna reč "STENDEC" koju je posada poslala neposredno pre nestanka?

Sve sumanute teorije zavere su opovrgnute tek 50 godina kasnije, kada su penjači na jednom od planinskih vrhova Anda pronašli delove rols-rojs motora i propelera. Stručnjaci su uspeli da identifikuju olupinu kao deo nestale letelice Star Dust. Međutim, još uvek ima neodgovorenih pitanja o ovoj avionskoj nesreći. Šta je uzrok tragedije – tehnički kvar ili greška pilota? I što je najvažnije, šta je radio operater hteo da kaže ponavljanjem reči "STENDEC"?

Postoje mnoge interpretacije, a jedna hipoteza je da je STENDEC akronim (Starting En-Route Descent ili Severe Turbulence Encountered Now Descending Emergency Crash-landing), a drugi sugerišu da je operater pogrešno čuo ili protumačio znakove i da je tako pogrešno prepisao kod jer je STENDEC anagram od DESCENT (silazak).

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka