Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U njima se dugo i kvalitetno živi: Stručnjaci izabrali 10 najzdravijih gradova na svetu

Nova studija nam otkriva koja su to najzdravija mesta za život na Zemlji.

 Drvored palmi i zgrada u baroknom stilu Izvor: Shutterstock

Tokom poslednje dve godine pandemija koronavirusa je više nego ikada dovela zdravlje u prvi plan. To je podstaklo stručnjake da naprave istraživanje i otkriju u kojim gradovima se najzdravije živi? 

Istraživanje objavljeno na sajti money.co.uk daje nam podatake o tome koja su najzdravija mesta za život na planeti Zemlji.

Možda će vas zanimati i:

Stručnjaci su rangirali svaki grad prema očekivanom životnom veku, finansijskom uticaju na zdravlje stanovnika, zagađenju vazduha, stopi gojaznosti, bezbednosti i satima sunčeve svetlosti kako bi odredili koja destinacija ima najbolji način života.

Međutim, studija nije uzela u obzir slučajeve COVID-19.

Španija je proglašena za najzdraviju zemlju na svetu. Jedan od faktora koji su doprineli tome bila je mediteranska ishrana koja se konzumira u Španiji, a bogata je omega-3 masnim kiselinama i proteinima. Takođe, pokazalo se da je u Španiji izuzetno popularno ići pešice, umesto prevoznim sredstvima.

Na drugom kraju skale, Sjedinjene Države su navedene kao jedna od najnezdravijih zemalja na planeti. Ocene gojaznosti svrstavaju naciju na 153. mesto od 166 zemalja, što dovodi do smanjenja prosečnog životnog veka.

"Najčešća razlika između zemalja poput Španije i Japana u odnosu na Sjedinjene Države je odnos prema hrani", navodi se u studiji. "Mnoge od najzdravijih zemalja prema našem indeksu imaju veće poštovanje prema hrani i tretiraju vreme obroka kao šansu za poboljšanje društvenih odnosa".

NAJZDRAVIJI GRADOVI

1. VALENSIJA

Poznata kao grad umetnosti i nauke, Valensija je najzdraviji grad na svetu, prema novoj studiji.

Španski grad ima idealne klimatske uslove i u njemu je lagodan način života, ali ključ zdravlja njegovih stanovnika je njihovo najpoznatije i najčešće jelo - paelja. Paelja predstavlja hranljivu mešavinu svežih proizvoda, sa malo masti i visokim sadržajem omega-3 i ribljeg proteina.

2. MADRID

Drugi grad na listi je španska prestonica. Dom dva svetski poznata fudbalska kluba, Madrid ima visok životni standard i smatra se glavnim finansijskim središtem Španije.

 panoramskipogledi_01_589247883.jpeg
Ovakav pogled na Madrid čini da izgleda kao da zgrade padaju jedna na drugu dok se putevi izmiču iz kružnog toka. Foto: Profimedia
Izvor: Profimedia/Shutterstock

3. LISABON

Glavni grad Portugala je treći najzdraviji grad na svetu. Poznat po zgradama pastelnih boja u starom gradu i brdovitom primorskom pejzažu, Lisabon je zauzeo visoku poziciju na ovoj listi.

4. BEČ

Sagrađen po merilima Mocarta i Betovena, glavni grad Austrije nije samo lep, već je i jedan od najzdravijih gradova koji se mogu nazvati domom. 

5. KANBERA

Kanbera je 2018.godine bila proglašena za najzdraviji grad na svetu. Glavni grad Australije se ponovo našao na listi najzdravijih gradova na svetu – ovog puta kao peti najzdraviji grad.

6. TEL AVIV

Na šestom mestu - Tel Aviv, izraelsko kulturno središte je takođe jedno od najboljih gradova za zdravlje i blagostanje svojih stanovnika.

 tel-aviv_595271882.jpeg
Tel Aviv
Izvor: Shutterstock

7. TOKIO

Sa najnižom stopom gojaznosti na svetu i najvećim očekivanim životnim vekom, nije iznenađenje što se japanska prestonica našla među prvih 10 najzdravijih gradova.

Šibuja, Tokio
Izvor: Club4traveler/Shutterstock

8. HAG

Ušuškan na obali Severnog mora, holandski grad građen u gotskom stilu rangiran je na osmo najzdravije mesto na svetu.

9. LJUBLJANA

Glavni grad Slovenije – a ujedno i njen najveći grad – deveti je na ovoj listi. Prema novoj studiji, od 10 najzdravijih gradova na svetu, u Ljubljani je najjeftinije kupiti kilogram jabuka.

 Ljubljana
Ljubljana
Izvor: Shutterstock

10. CIRIH

Jedini švajcarski grad koji je ušao u top 10, Cirih je jedno od najbezbednijih mesta na svetu. U stvari, jedan je od pet gradova sa najnižom stopom kriminala na svetu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka