Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabavne i poučne: 5 mozgalica koje će uposliti vaše sive ćelije! Koliko odgovora ste znali?

Da bi mozak ostao u "treningu", moramo redovno da vežbamo.

 Mozgalice Izvor: Shutterstock

Uposlite mozak i zabavite se:

1. Imate čašu vode i kocku leda koja pluta u njoj. Kada se kocka leda otopi, da li će se nivo vode ostati isti ili ne?

2. Nasa je razmatrala da pošalje kanarince u svemir kako bi proučavala uticaj nulte gravitacije na njih. Projekat je prekinut kada je neko shvatio da uprkos tome što imaju dovoljno vode, mogu da umru od dehidracije u roku od nekoliko sati. Zašto?

3. Probudili ste se na zaleđenom jezeru u izolovanoj šumi. U ovojmozgalici na površini jezera nema trenja i ne možete da se pokrenete. Pronalazite svoj mobilni telefon u džepu, ali kada ga izvadite da pozovete pomoć, shvatite da nema mreže.

Ako nema sile vetra koja bi vam pomogla da pobegnete, šta ćete učiniti da se ne smrznete na ovom jezeru?

4. Sedite u nepomičnom automobilu, koji je dobro zatvoren, odnosno nema otvorenih prozora, rupa u kolima itd. Za pod je vezan helijmski balon. Ako počnete da ubrzavate automobil, da li će se balon pomeriti nazad, napred ili ostati da stoji u mestu?

5. Pre četiri godine Danica je ukucala ekser na drvo kako bi obeležila koliko je visoka. Ako drvo raste 25cm godišnje, a ekser je trenutno 12,5 cm niži od Danice, koliko je onda ona porasla za ove četiri godine?

Možda će vas interesovati i:

Odgovori:

1. Ostaće isti. Količina vode koju kocka leda proizvodi jednaka je njenoj masi. Pošto se masa ne menja, a gustina vode je jednaka, višak vode nakon topljenja biće isti kao količina i voda pre toga.

2. Za razliku od ljudi, pticama je potrebna gravitacija da bi gutale. Dakle, u svemiru ne bi mogli da piju što bi tokom vremena rezultiralo njihovom smrću.

3. Bacite telefon što jače možete, zahvaljujući Njutnovom trećem zakonu - zakonu akcije i reakcije, i na jezeru čija zaleđena površina nema trenje, počećete lagano da klizite.

4. Razlog zašto balon lebdi u vazduhu je taj što helijum ima manju gustinu, tako da kada gravitacija povuče gušći vazduh nadole, balon će se pomeriti nagore. Slično tome, kada automobil ubrzava, vazduh se povlači u zadnji deo automobila, zbog čega će helijmski balon krenuti ka napred.

5. Danica je porasla 12,5 cm, jer drveće raste iz vrhova.

Možda će vas interesovati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka