Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigao novi izveštaj o sreći! Finska je peti put najsrećnije mesto za život, a gde su Srbija i zemlje regiona?

Autor Srna

Izveštaj o sreći u svetu procenjuje 146 zemalja i uzimaju se u obzir indikatori kao što su očekivani životni vek, socijalna podrška, korupcija i drugi.

 Ljudi sede na obali u ležaljakam u Helsinkiju Izvor: Finn stock / Shutterstock.com

Finska je peti put zauzela mesto najsrećnije zemlje za život, navodi se u Izveštaju o svetskoj sreći (World Happiness Report), publikaciji Mreže rešenja UN za održivi razvoj.

Među deset najsrećnijih zemalja ove godine su Danska, Island, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland.

Možda će vas zanimati i:

Izveštaj o sreći u svetu procenjuje 146 zemalja i uzimaju se u obzir indikatori kao što su očekivani životni vek, socijalna podrška, korupcija i drugi.

Od zemalja regiona, najsrećnije mesto za život je Slovenija, koja se nalazi na 22. mestu, zatim Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Severna Makedonija 89.

U odnosu na prošlu godinu, od zemalja regiona jedino su BiH i Crna Gora pale za nekoliko mesta. Slovenija je prema prošlogodišnjem izveštaju bila na 29. mestu, Srbija 48, Hrvatska 60, BiH na 64, Crna Gora na 70, a Severna Makedonija na 94. mestu.

Amerika je pala na 16. mesto sa prošlogodišnjeg 14, Velika Britanija je na 17, u odnosu na prošlogodišnje 18, a Francuska bez promena na 20. mestu.

Od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, najbolje pokazatelje imaju Litvanija i Estonija, na 34. i 36. mestu, zatim Moldavija 62, Kirgizija 64, Belorusija 65, Turkmenistan 78, Rusija na 80. u odnosu na prošlogodišnje 60. mesto, prenose RIA novosti.

Najnesrećnije zemlje, prema mišljenju UN, su Avganistan, koji je na poslednjem mestu, i Liban.

Prvi svetski izveštaj o sreći objavljen je 2012. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka