Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠUMAMA KOŠUTNJAKA PRETI IZUMIRANJE! Prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić otkrila na koji način će one biti spasene

Prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, sa Šumarskog fakulteta, univerziteta u Beogradu bila je gost Pulsa Srbija na Kurir televiziji gde je otkrila koji je plan da se sačuvaju šume na Košutnjaku.

 zasadi drvo Izvor: KURIR TELEVIZIJA

Poslednjih meseci i godina se susrećemo sa problemom zaštite životne sredine. Na prostoru Beograda postoje dva velika šumska ekosistema, a to su Veliko ratno ostrvo i šume Košutnjaka. Ovi ekosistemi su stavljeni pod sistem zaštite, Veliko ratno ostrvo 2005. godine, dok su šume Košutnjaka 2014. godine. Konkretno kada je reč o Košutnjaku, 2019. godine Sekretarijat za zaštitu životne sredine je prepoznao značaj biodiverziteta i angažovao Šumarski fakultet da naprave jednu studiju. Ona se tiče identifikacije i monitoringa retkih i ugroženih vrsta na ovom područiju - rekla je prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, šef Katedre Semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja, sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, šef Katedre Semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja, sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu je istakla da su studijom utvrdili da postoji 59 drvenasto različitih vrsta na prostoru Košutnjaka.

- Šume na Košutnjaka su opšte poznate. Mada postavlja se pitanje koja je vrednost tih šuma i šta se nalazi u tim šumama? Utvrdili smo rekognosciranjem terena da na šumama Košutnjaka postoji 59 vrsta drvenastih različitih vrsta, što je veoma veliki bio diverzitet. Mi smo identifikovali retke i ugrožene vrste i kojima preti izumiranje, a ukoliko nam te šume izumru, šume Košutnjaka će biti degradiranje i polako će nestajati - kaže prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, šef Katedre Semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja, sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Dodala je da je sakupljanje semena sledeći korak ka očuvanju ovih šuma.

- Mi bi trebalo organizovano da počnemo sa sakupljanjem semena tih ugroženih i retkih vrsta. Tu prvenstveno mislim na hrastove i šumske voćkarice. Mi u rasadniku Šumskog fakulteta imamo sadni materijal, koji u datom momentnu treba vratiti na područje Košutnjaka. Samim tim će se zaštiti ove vrste i proširiti njihova populacija - rekla je prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, šef Katedre Semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja, sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka