Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine: Kako se pripremiti za boravak u prirodi

Učenje o zaštiti prirode ključ za njeno dugoročno očuvanje

 Deca sede na livadi Izvor: © WWF

Povodom Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji se svakog 26. januara obeležava još od 1972. godine, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF je objavila priručnik "Kako se pripremiti za boravak u prirodi".

"Istraživanja pokazuju da učenje van učionice, koje je jedna od ključnih odrednica obrazovanja za zaštitu životne sredine, podstiče unutrašnju motivaciju za učenje kod dece i mladih, što je ključni faktor koji doprinosi većim akademskim postignućima i razvijanju samostalnosti. Da bi boravak u prirodi bio opušten, a u isto vreme i fokusiran na određenu temu, neophodno je uložiti malo vremena i u njegovu pripremu. Dobra priprema nam daje osećaj sigurnosti, opuštenosti i omogućava da svoju pažnju usmerimo prirodnom okruženju u kom se nalazimo, da ga istražujemo i upoznajemo", objašnjava koordinatorka za edukaciju u WWF Adria Jovana Dragić Mej.

 Ljudi šetaju šumom Izvor: © WWF

Ovaj dan se obeležava kako bi se ukazalo na značaj obrazovanja koje omogućava pojedincima da istražuju stanje životne sredine, identifikuju ekološke probleme i aktivno se uključe u njihovo rešavanje. Obrazovanje o životnoj sredini stvara ekološki osvešćene i aktivne građane koji se zalažu za očuvanu i zdravu životnu sredinu. To je jedan od razloga što je WWF Adria još 2016. počela sa sprovođenjem edukacije na temu zaštite životne sredine, kroz Akademiju za prirodu i stručne obuke sa vaspitačima i nastavnicima.

U Srbiji se naš doprinos uključivanja tema zaštite prirode u obrazovne planove i programe ogleda kroz saradnje sa Zavodom za unapređenje vaspitanja i obrazovanja i Nacionalnom asocijacijom nastavnika građanskog vaspitanja.

Značaj obrazovanja na ovu važnu temu prepoznat je i na globalnom nivou, zbog čega je UNESCO odredio da ekološko obrazovanje mora biti osnovna komponenta nastavnih planova i programa do 2025. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka