Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde se sve Božić slavi 7. januara?

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar Božić obeležavaju 7. januara.

 Ptavoslavni sveštenik u svečanoj odori drži službu za Božić Izvor: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Način proslave i tradicija se bitno razlikuju od države do države, ali se proslavlja istog datuma. Iako postoje države u kojima manje verske zajednice takođe obeležavaju Božić na ovaj dan, 7. januar je državni praznik i zvaničan datum Božića u sledećim državama:

- Rusija

Ruski pravoslavni vernici se 39 dana pre Božića redovno mole – sve do večeri 6. januara, kada počinju svečane liturgije. Narednog dana, na praznik, porodica se okuplja oko trpeze, na kojoj se nalazi 12 vrsta jela, u čast dvanaestorici apostola.

- Ukrajina

Kada deca na nebu ugledaju istočnu zvezdu, koja podseća vernike na Tri mudraca, u ukrajinskim domovima počinje Sveta večera. U kuće se unosi pšenica, što je star običaj nazvan "diduh" ("dedin duh") koji pripada kultu predaka.

- Gruzija

Gruzijska pravoslavna crkva okuplja preko 3 miliona vernika. Na dan Božića, Gruzijci izlaze na ulice, priređujući tradicionalnu šetnju - Alilo. Oblače tada posebnu odeću i ukrašavaju Čičilaki, njihovu verziju božićnog drveta.

U Gruziji na Badnje veče se čeka da sat otkuca 12 puta, a zatim počinje večera uz tradicionalno gruzijsko vino.

- Severna Makedonija

- Crna Gora

- Etiopija

Proslava Božića u Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo crkvi naziva se Gana, a prethodi joj dan posta.

Mnogi hodočasnici u Etiopiji za Božić putuju u Lalibelu - kolima ili čak pešice. Po uništenim putevima putovanje ponekad traje danima, ali oni suizdržljivi jer predstoje dva važna praznika za etiopijske pravoslavce: Božić 7. januara i krštenje Isusa Hrista, odnosno Bogojavljenje 19. januara.

Možda će vas zanimati i:

- Eritreja

Iako ne postoje provereni statistički podaci o religijskoj pripadnosti eritrejskog stanovništva, prema grubim podacima oko 40 odsto stanovništva su pripadnici hrišćanstva, od čega je oko 24 odsto hrišćana pripadnika pravoslavne vere.

Jedna od devet etničkih grupa u Eritreji su Tigrinja (Tigrinya) i čine oko 50 odsto ukupnog stanovništva ove države. Žive u centralnim i južnim visoravnima Eritreje, a većina pripadnika su pravoslavni hrišćani.

- Egipat (Kopti)

Oko 15 odsto stanovništva ove afričke zemlje izjašnjavaju se kao hrišćani, a 90 posto ovog dela populacije spada u Kopte, koji Božić proslavljaju 7. januara.

- Kazahstan

U ovoj državi, za pravoslavne vernike, ovo je državni praznik.

Državama koje proslavljaju Božić po Julijanskom kalendaru, 7. januara, pripada i Srbija.

Neke zemlje poput Jermenije Božić slave 6. januara. Božić se na ovaj dan slavi i u Australiji, Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji, ali ne spada u državne praznike.

I Jerusalimska pravoslavna crkva Božić slavi 7. januara.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka