Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REZERVAT KOJI IMA PRVU KATEGORIJU ZAŠTITE: Stabla hrasta lužnjaka stara preko 450 godina i visoka ČAK 35 METARA

Autor Promo

Ivana Lozjanin iz "Vojvodinašume" otkrila je više o slavonskim šumama.

 Šuma Stara vatočina Izvor: Kurir TV

U Vojvodini, strogo čuvan rezervat Stara Vratična dostupna je samo istraživačima. Pod zaštitom je od sredine prošlog veka. Ovde vlada ekološka ravnoteža, uslovi života biljnog i životinjskog sveta su ne izmenjeni i prirodni procesi i pojave se odvijaju nesmetano.

Ivana Lozjanin iz "Vojvodinašume" otkrila je više o slavonskim šumama.

"Karakteristična je po tome što su to šume hrasta lužnjaka i one se prostiru na površini od 42.000 hektara na području Srema. To je samo jedna petina slavonskih šuma, a čitav komplet se nalazi u Hrvatskoj na površini od 200.000 hektara. Rezervati koji su u gornjem Sremu su određeni po nekim tipološkim obeležijima. U gornjem Sremu ima oko 300 hektara strogo prirodnih rezervata, a jedna od njih je Stara Vratična", rekla je Ivana Lozjanin za Puls. 

Stara Vratična, nedostupna je za posetioce kako bi se sačuvala njena autentičnost. Nalazi se uz samu reku Savu, a njena kategorija zaštite je prva.

"Poslednja instituciona zaštita tog rezervata datira iz 56. godine prošlog veka. Na površini od 10,3 hektara je njegova površina. Rezervat je u kome se nalaze danas 311 stabala hrasta lužnjaka sa starošću koja datira preko 450 godina. Ono što su prirodne retkosti jeste što su ta stabla toliko stara, visoka čak 35 metara", rekla je Ivana Lozjanin.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka