Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavod za zaštitu prirode Srbije radi naporno u istraživanju zaštićenih područja

Autor Promo

Biljana Krsteski, koordinator za zaštićena dobra "Zavoda za zaštitu prirode Srbije" otkriva koja su se sve istraživanja dešavala u protekloj godini i koja će se desiti u narednoj.

 zasticena-podrucja-u-srbiji_2088317731.jpg Izvor: Shutterstock

Mnogi kažu da se prirodne lepote Srbije najbolje mogu upoznati kroz zaštićena područja. Međutim, ta područja su i najbolji alat kojim se priroda i biodiverzitet štite. Ona su najočuvaniji i najistuknutiji pokazatelj raznovrsnosti, divljine, geografskih i geoloških znamenitosti naše zemlje.

Biljana Krsteski, koordinator za zaštićena dobra "Zavoda za zaštitu prirode Srbije" otkriva nam koja su se sve istraživanja dešavala u protekloj godini i koja će se desiti u narednoj.

"U toku 2021. godine Zavod za zaštitu prirode Srbije je vršio istraživanja u različitim delovima naše zemlje. Jedna od njih je ćelijsko jezero, prostor koji će biti zaštićen i takođe prostor u Južnom delu zemlje strogo zaštićena vrsta poljski kukurek. U ovoj i u prethodne tri godine rađena su istraživanja prostora velikog Rzava i imamo još jedno geo područje koje treba da se zaštiti Sesalačka pećina. U toku ove godine vršena su istraživanja na planini Zlataru i biće nastavljena u toku sledeće godine. Mnoga stabla su predložena za zaštitu kao pojedinačni spomenici prirode, ali će ona da se rade tek sledeće godine izlaskom na teren", govori Biljana Krsteski za Puls.

Nacionalni parkovi, rezervati prirode i druga zaštićena područja kao što smo mogli da čujemo u prilogu, predstavljaju glavnu potporu očuvanja biodiverziteta i dobrobiti ljudi. Iz tog razloga, procenat zaštićenih područja se kontinuirano povećava na globalnom nivou.

Tokom proteklih 50 godina ljudske aktivnosti su, u poređenju sa bilo kojim periodom u istoriji planete Zemlje, brže i drastičnije izmenile ekosisteme. Procenjuje se da je u savremeno doba degradirano više od 60 posto svetskih ekosistema.Jedna od najvećih pretnji po biodiverzitet je uticaj klimatskih promena.

Bojanom Bogojević ambasador akcije "Zasadi drvo" za Kurir televiziju govori o klimatskim promenama.

"Klimatske promene su jedan globalan i multifunkcionalan problem, pogotovo za slabo razvijene zemlje. Mi imamo sreću što se naša zemlja nalazi na takvoj geografskoj dužini i širini da nas tornada i tajfuni još uvek zaobilaze. Ne postoji ni jedan sistem države koji je imun na klimatske promene", ističe ambasador.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka