Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvek impresivna Pompeja: 13 fotografija iz unutrašnjosti raskošnih vila i kuća (FOTO)

Iako je Pompeja imala kratak vek, njena umetnička kultura je ostavila neopisiv trag u istoriji.

 pompeja-detalj-freske-iz-vile-misterija_1428217379.jpg Izvor: Shutterstock

Na jugu Apeninskog poluostrva, u blizini današnjeg Napulja u Italiji, nalazi se grad koji je 79. godine zaspao pokriven lavom, pepelom i blatom. Pompeju je uspavao Vezuv, ali naučnici i istraživači ne daju joj da se skroz ulenji. Bude je s vremena na vreme i iznenađuju nas novim otkrićima o njenim stanovnicima i građevinama.

Možda će vas zanimati i:

Popeja je osnovana u 6. veku pre nove ere i postojala je svega 700 godina. Prva arheološka istraživanja su počela 1748. godine, a tada su otkrivene i prve građevine i freske. 

Iako je Pompeja imala kratak vek, njena umetnička kultura je ostavila neopisiv trag u istoriji. Pompeja je grad koji je imao terme, amfiteatre i ogroman broj vila gde su rimski građani dolazili na odmor. Ostaci vila koji odolevaju vremenu svedoče nam o sjaju i impozantnom osećaju za estetiku graditelja ovog grada.

U Pompeji danas možete videti Gradsku kuću, Forum, Jupiterov i Venerin hram, Baziliku ili Palatu pravde, javno kupatilo, Faunovu kuću, Kuću tragičnog pesnika, Terme Foruma, Terme Suburbante, hram boginje Iziz, pozorište, Kuću Vetijevih, pekaru i mlin za žito i bordel – Lupanar.

Interesantno je da su mnogi od ovih objekata bili ukrašeni vrlo lascivnim erotskim scenama, koje su zbog konzervativnih shvatanja u 18. veku, ponovo bivale prekrivane, a onda, u novije vreme, ponovo otkrivane.

Vile, kuće i sobe nose imena po umetničkom delu koje je u njima otkriveno, ili po istraživaču koji je sobu otkrio. Imena su davana i pojedinim osobama u čast. Mnogima je poznat susret Ljube Nenadovića i Njegoša u Napulju, opisan u "Pismima iz Italije" gde autor dela, Nenadović, opisuje kako je sa Njegošem obišao Pompeju i arheološka iskopavanja u podnožju grada. Tada su, njemu u čast, radovi nazvani Iskopavanja Vladike, kneza Crne Gore, a jedna kuća dobila ime Kuća Vladike, kneza Crne Gore - Casa del Principe di Montenegro.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka