Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Skriveni Dunav 2" animirani film o najlepšem i istorijski najbogatijem delu ove međunarodne reke

Drugi deo obrađuje Hune koji su pregazili Rimljane, poljskog viteza koji je poginuo spašavajući kralja Žigmunda u Golupcu, Vizantiju, Osmanlije, Ugare i Srbe.

 Detalj iz animiranog filma o Dunavu Izvor: YouTube printscreen/Trivalia Serbia

Jel ste znali da su veliki lanci iz Golubačke tvrđave kontrolisali plovidbu Dunavom? Osmanlijska trgovačka i ratna flota je držala rečni primat u ovom delu Evrope?

Jugoslovenski umetnik Frano Delale je 1972. godine uradio čudesni bakropis koji je "Energoprojekt" poklonio hidroelektrani Đerdap nakon završetka radova. Ovo remek delo velikih dimenzija danas se nalazi ušuškno na četvrtom spratu komandno-upravne zgrade elektrane. Njegove slike, vredne i više od hiljadu reči, i dan danas pričaju priču o večnom Dunavu.

Prvi deo animacije je pratio istoriju od prve civilizacije na lepenskom viru pa sve do izgradnje Trajanovog mosta. Ova kamena ćuprija dužine od 1000 metara je u sledećih nekoliko vekova bila najveći graditeljski poduhvat na svetu.

Animacije su nastale od detalja ovog bakropisa.

Od slika na kojima je predstavljena bogata istorija Donjeg Podunavlja obojena je i oživljena priča o našoj zaboravljenoj istoriji.

Uz pomoć Ministarstva kulture Srbije radi se drugi deo ove priče. Producent Bojan Dragićević, istoričar Prinstonovac Dušan Đurić, animator Igor Vujčić i tonac Slavko Vesić-Zel oživljavaju ovu zanimljivu mapu.

Drugi deo obrađuje Hune koji su pregazili Rimljane, poljskog viteza koji je pogino spašavajući kralja Žigmunda u Golupcu, Vizantiju, Osmanlije, Ugare i Srbe koji su ratovali, trgovali i ostavili bogat trag civilizaciji na ovom delu Dunava.

Animirani film će biti javno dobro, odnosno dostupan besplatno u integralnoj verziji. Predstavljaće naučno obrazovno turistički potencijal promocije Srbije.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka